Saimme maaliskuun alussa valmiiksi viime
vuoden uudistavuusraportoinnin. Se osoitti liiketoimintamme päästövähennysten
kasvaneen lähes 20 %. Itselleni isoin juttu kokonaisuudessaan on se, että
vähennykset on saatu aikaan yhdessä kotimaisen teollisuuden ja
maanviljelijöiden kanssa ilman, että kenenkään on tarvinnut luopua mistään tai
maksaa yhtään aiempaa enempää tehdäkseen hyvää. Täydellistä liiketoimintaa ei kuitenkaan
ole olemassakaan.
Uudistavuusraporttimme osoitti liiketoimintamme päästövähennysten kasvaneen lähes 30 000 t co2-ekvivalenttiin. Kontekstiin asetettaessa puhutaan laskennallisesti vastaavasta hiilidioksidimäärästä, jonka Vehmaan, Virolahden, Reisjärven tai Puumalan asukkaat päästävät keskimäärin vuosittain.
Mistä näissä päästövähennyksissä on kyse?
Suurimmat tekijät ovat kemiallisesti tuotetun typen korvaaminen jo olemassa olevalla typellä sekä neitseellisen kalsiitin korvaaminen kierrätyskalkilla. Molemmat toimenpiteet vähentävät merkittävästi hiilidioksidipäästöjä.
Yksi arvo sinällään on, että meidän omasta
toiminnastamme ei toimiston keittiön lajittelupistettä lukuun ottamatta
syntynyt ”jätettä”, ja pystyimme hyödyntämään kaikki vastaanottamamme
sivutuotteet kokonaisuudessaan.
Soilfoodin toimintamallista uniikin tekee se, että samalla kun yhteistyö kanssamme on taloudellisesti järkevää, se on sitä myös ympäristön, ilmaston ja vesistöjen kannalta.
Henkilökohtaisesti isoin juttu minulle kokonaisuudessaan on se, että vähennykset on saatu aikaan yhdessä, ilman että kenenkään on tarvinnut luopua mistään tai maksaa yhtään aiempaa enempää tehdäkseen hyvää. Päinvastoin. Liiketoiminnan usein tärkein ajuri talous on se nimittäjä, jolla päätös yhteistyöhön lähtemisestä tehdään. Soilfoodin toimintamallista uniikin tekee se, että samalla kun yhteistyö kanssamme on taloudellisesti järkevää, se on sitä myös ympäristön, ilmaston ja vesistöjen kannalta.
Harppauksia ja panostuksia
Teollisuudessa sivutuotteiden käsittelykustannukset ovat laskeneet merkittävästi ja joistakin sivutuotteista voimme nykyisin jo maksaa korkean raaka-aine arvon takia. Tämä on melkoinen harppaus, kun puhutaan jakeista, jotka vielä vähän aikaa sitten päätyivät polttoon, kaatopaikalle tai jätevedenpuhdistamoille.
Maanviljelijät ovat voineet siirtyä kotimaisten tuotantopanosten käyttöön, joiden raaka-aineina ovat toimineet sivuvirrat. Nämä tuotantopanokset ovat agronomisesti korkea-arvoisia, ja tarjoamamme kokonaispalvelun tavoitteena on korkeammat sadot sekä kokonaisvaltaisesti parempi kasvukunto. Parempi kasvukunto maanviljelijän tärkeimpään ja arvokkaimpaan tuotantotekijään.
Täydellistä ja virheetöntä yritystä ei ole
Jottei menisi pelkästään kehumiseksi, on
hyvä todeta, että toimintaa pitää kehittää aktiivisesti myös jatkossa. Viime
vuonna raportoimme sisäisesti 92 poikkeamaa, jotka liittyivät
prosessipoikkeamiin tai inhimillisiin virheisiin. Ikävimpiä niistä tietysti
olivat ne, jotka näkyivät asiakkaille asti. Koska täydellistä ja virheetöntä
liiketoimintaa ei ole olemassakaan, niin olen tyytyväinen siihen, miten
poikkeustilanteet meillä hoidetaan. Rehellisesti ja avoimesti, arvoihin
nojaten.
Koska täydellistä ja virheetöntä liiketoimintaa ei ole olemassakaan, niin olen tyytyväinen siihen, miten poikkeustilanteet meillä hoidetaan. Rehellisesti ja avoimesti, arvoihin nojaten.
Tästä ehkä paras osoitus on sekä
teollisuudelta että maanviljelijöitä asiakastyytyväisyystutkimuksessa saadut
kiitettävät kouluarvosanat. Lisäksi työntekijätyytyväisyytemme oli
erinomaisella tasolla.
Näistä lähtökohdista on aika hemmetin hienoa tehdä töitä ja mennä eteenpäin. Taustalla muistaen sen, ettei mikään ole pysyvää ja niin asiakkaiden, kuin työntekijöiden luottamus pitää nöyrällä tekemisellä ansaita joka päivä uudestaan.
Kirjoittaja on Soilfoodin toimitusjohtaja, intohimoinen ratkaisumyyjä ja yrittäjä, joka tavoittelee aina parasta asiakkaille, työntekijöille ja osakkeenomistajille.
Eljas Jokinen
Toimitusjohtaja
Lue myös: