fbpx
Siirry pääsisältöön

Oletko joskus vuokrannut huonossa kunnossa olevia peltoja? Tai onko vuokrasopimuksessasi ehtoja ehtojen perään siitä, miten sinun pitäisi vuokrapeltoja hoitaa lyhyen sopimuskauden aikana? Et ole ainoa. 

Vuokramaiden osuus Suomen viljelypinta-alasta on noin kolmannes. Vuokrasopimusten pituudet ja sisällöt vaihtelevat paljon alueellisesti. Siinä missä toisissa sopimuksissa velvoitetaan vuokraajaa hoitamaan peltoa ja toimenpiteet ovat tarkasti listattuna, toisissa sopimuksissa on määritelty vain hehtaarit ja vuokrahinnat.  

On alueita, joilla kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, joten huonommankin kasvukunnon pelloille riittää vuokraajia.  

– Nyt on herätty siihen, että vuokralohkojen kasvukunto heikkenee, sanoo Soilfoodin myyntipäällikkö Mika Malin.  

Kunnostus kannattaa aloittaa heti 

Ojitukset, viljelykierto, syväjuuriset kasvit ja maanparannusaineet. Keinoja on, mutta usein aika loppuu kesken.  

– Lyhyen vuokrasopimuksen pelloissa pellonvuokraaja ei usein kaiva ojia, tee salaojituksia tai käytä maanparannuskuituja. Nämä toimet jäävät maanomistajan vastuulle, ja jos omistaja jättää ne tekemättä, vuokrapeltojen kunto väistämättä heikkenee, Malin sanoo ja lisää, että usein vuokrapeltojen pH on matalampi kuin viljelijöiden omilla lohkoilla. Myös fosforiluvuissa on eroja omien ja vuokrattujen peltojen välillä. 

Hän tietää kokemuksesta, millaisia haasteita viljelijöillä on. Malinin omalla tilallaan Vierelässä viljelemistä pelloista 2/3 on vuokrattuja.  

– Meillä vuokrapelloista pyritään huolehtimaan mahdollisimman hyvin. Jo muutamassa vuodessa pellon tilan saa vähintään tyydyttäväksi, joten kunnostustoimet kannattaakin aloittaa heti vuokrasopimuksen alussa. 

Pidempi sopimuskausi toisi helpotusta 

– Lyhyen vuokrasuhteen peltoa viljellään herkästi vain omaa hyötyä ajatellen ja minimikustannuksin maksimisatoa tavoitellen. Se tarkoittaa, että lannoitetaan ja kerätään sato. Pellon kunto on toisarvoinen tekijä.   

Malin toteaakin, että yksi helppo tapa vuokrapeltojen kasvukunnon parantamiseen on pidemmät, vähintään viiden vuoden mittaiset vuokrasopimukset.   

– Luonnollisesti pitkän vuokrasopimuksen peltoja kannattaa hoitaa kuten omiaan. Mutta ei lyhyen sopimuksen vuokrapeltojakaan täysin hoitamatta kannata jättää.  

Soilfoodin maatalousmyynnin vinkit vuokrapeltojen kunnostuksiin 

  • Vuokralohkojen hyvä vesitalouden hallinta luo pohjan tuleviin kunnostuksiin 
  • Keskity aluksi niihin lohkoihin, joissa pienillä kustannuksilla on mahdollisuus nostaa satoja 
  • Yksi tärkeä asia, joka voidaan tehdä jo suhteellisen lyhyilläkin vuokrasopimuksen lohkoilla, on kalkitus. Erityisesti nopeavaikutteisilla kalkeilla saa pH-hyödyn jo seuraavalle kasvukaudelle. Ja lisäksi kasveille käyttökelpoista fosforia kaupan päälle, jos käytät Soilfoodin kierrätyskalkkeja. 
  • Pitkissä sopimuksissa kannattaa panostaa viljelykiertoon. Maanparannuskasvit vaikuttavat tuleviin satoihin. Kun lohkot ovat vaikka kaksi vuotta nurmella, on maan kasvukunto jo aivan eri. 
  • Maanparannuskuitujen käyttö heti vuokrakauden aluksi varmistaa niistä saatavan täyden hyödyn.  

Lue myös:

Berner logo

Soilfoodin kalkit valtakunnallisesti myös Viljelijän Berneriltä!
Soita 020 791 4040
tai katso alueelliset yhteystiedot >

Jaa

Lue myös