fbpx
Siirry pääsisältöön

Lienee turha muistuttaa viime kasvukauden haasteista. Samaan aikaan lannoitteiden ja kustannusten nousu on kurittanut maatalouden kannattavuutta rankalla kädellä. Me kaikki viljelijät olemme tässä yhdessä, vaikkakin tilatasolla asiat ovat hyvin henkilökohtaisia ja lopullinen vastuu jää viljelijälle itselleen. Silti talvea seuraa kevät ja uusi kasvukausi. Siihen meidän on nyt valmistauduttava.

Suomalaiset pellot tarvitsevat suunnitelmallista kalkitusta, jotta lannoitteet saadaan paremmin käyttöön ja maan omat ravinnevarat hyödynnettyä tarkemmin – unohtamatta kalkituksen mukana saatavaa kustannustehokasta lannoitusvaikutusta.

Kalkitusta kannattaa suunnitella hetki rauhassa, ja vertailla kalkkilaatuja. Kalkitusaineissa on eroja, ja tuotevalinnalla on suuri merkitys tulevaisuuteen. Viljelijän on hyvä haastaa kalkkitoimijat. Yleisesti hyvä suuntaus on se, ettei kalkitus ole enää ”rekka per 10 ha” -toteuttamista. Oikean kalkkilaadun valinnassa paras lähtökohta on analysoitu ja tarpeeksi edustava maanäyte.

talvikalkitus pellolle

“Nyt on hyvä hetki istua alas, miettiä tulevaa kautta ja kokeilla ehkä jotain uutta, taloudellisesti kannattavammin. Soilfood Oy:n kalkeilla levitysmäärät voivat olla jopa puolet perinteisestä!”

Kalkkeja vertailemalla voi säästää hehtaarikustannuksissa!

Tuotevalinta on hyvä tehdä lohkon tarpeiden mukaan, sillä väärä tuote voi jopa heikentää tilannetta. Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan pitää savimaille ajettua liian magnesium-pitoista kalkkia, jolla heikennetään maan rakennetta – vaikka pH saadaankin nousemaan.

Kalkkilaatujen vertailija voi säästää selvästi myös hehtaarikohtaisissa kustannuksissa.

Soilfoodin tehokkaat kalkit ovat tässä omassa luokassaan: pienemmällä levitysmäärällä voidaan hehtaarikustannuksia laskea merkittävästi.

Lisäksi Soilfoodin kalkit sisältävät huomattavia määriä erilaisia ravinteita, ja niillä pystytään kalkituksen ohella vaikuttamaan tulevan satokasvin lannoituksiin, sekä ravinteiden määriin maassa.

1. VALITSE KALKKI LOHKOSI
MUKAAN: analysoitu maanäyte
on paras pohjatieto.

2. VERTAILE HEHTAARI-

KUSTANNUKSIA!

3. HUOMIOI KALKITUKSEN

MUKANA TULEVAT RAVINTEET. 

4. VALITSE OIKEA

HETKI LEVITYKSIIN.

Olemme tutkineet mm. ravinteiden käyttäytymistä maassa, erityisesti fosforin osalta. Kalkkien sisältämä fosfori on hyvin kasvien saatavissa, mutta kuitenkin sidoksissa itse kalkkiin. Vain pieni osa fosforista on huuhtoutumisherkkää.

Talvikalkitus on perinne, mutta sopii myös uudistuvaan viljelykäytäntöön

Tärkeää on oikea levitysaika. Viljelijä on omien maidensa paras asiantuntija, ja hänen kokemuksiensa, viljelykierron sekä sään mukaan valitaan paras hetki kalkitukseen.

Aina ei ole oikea hetki kalkita, eivätkä kaikki lohkot sovellu talvikalkituksiin. Runsaat korkeuserot tai jyrkät rinnemaat yhdistettynä sulamisvesiin ovat haasteellisia talvikalkituksiin. Levityksetkään eivät ole niille helppoja lumisina talvina. Tulvanarat pellot on myös syytä jättää pois laskuista, kun talvitöitä suunnitellaan. Vesitalouden on oltava kunnossa.

Tämän talven alku näyttää hyvälle suuressa osassa maata, pakkaset ovat jäädyttämässä peltoja ja kalkituskelit näyttävät nyt hyville. Lyhyet sesongit ovat hioneet Soilfoodin kuljetus-levittäjä-ketjun tehokkaaksi! Pystymme yhdessä myynnin, logistiikan ja laadunhallinnan ammattilaisten kanssa vastaamaan asiakkaan toiveisiin hyvinkin joustavasti. Samalla ammattilaisten ketjulla vastataan myös kelien tuomiin haasteisiin.

Pohjoisemman Suomen pellot eivät sovellu yhtä hyvin syyskalkituksiin ja puoltavat kalkituksia jäiseen maahan: turve ja eloperäisemmät maat eivät kanna koneita kunnolla, peltotiet eivät kestä kalkin siirtoa pellon reunaan, ja sadonkorjuun jälkeinen syksy on lyhyt.

Soilfoodin toiminta perustuu viljelijältä viljelijälle tehtävänä työnä, suuri osa meistä on itsekin viljelijöitä, joten viljelijän saappaisiin on helppo astua!

Mika Malin

Luomuviljelijä, Kalkkien tuoteryhmäpäällikkö

040 836 3583
mika.malin@soilfood.fi


Berner logo

Soilfoodin kalkit valtakunnallisesti myös Viljelijän Berneriltä!
Soita 020 791 4040
tai katso alueelliset yhteystiedot >

Jaa

Lue myös