fbpx
Siirry pääsisältöön

Myrskylän kirkonkylän kupeessa sijaitsee Toni Lindqvistin tila, jota hän viljelee jo kolmannessa polvessa. Lindqvist on aina haastanut ennakkoluulottomasti perinteisiä tapoja viljellä ja hoitaa maata – nyt hän on ensimmäisten joukossa yhdistämässä maaperäskannausta ja kalkituksia. Levittäjänä toimi Risto Lauttamus, jonka laitteet ja asiantuntemus ovat ykkösluokkaa koko maan laajuisesti. 

– Nyt lähdettiin korjaamaan näitä hyvän viljavuusluokan peltoja vieläkin paremmiksi. Yllättävistäkin paikoista löytyi vielä vitosella alkavia pH-lukuja. Lohkoilta, joissa normaaleissa maanäytteissä pH:n vaihteluväli on 6,3–6,5, löytyi nyt 5,2–6,7 vaihteluväliä, kertoo Lindqvist projektista, jossa täsmälevitettiin lohkoille Soilfoodin Tehokalkkia. 

Tavoitteena ovat totta kai paremmat sadot. 

– Nyt pH ei karkaa sieltä, missä se on jo hyvä, eikä hivenistä välttämättä tule niin helposti pulaa. Huonoihin kohtiin toivon parempaa pH:ta. Tällä kertaa kalkkia meni keskimääräistä enemmän, kun huonoja paikkoja oli yllättävän paljon, mutta kaikki meni tarpeeseen eikä yhtään hukkaan, Lindqvist summaa hyötyjä. 

Täsmälevitys

Täsmälevitys tuo kustannussäästöjä ja tasaa kasvuoloja 

Kuten Myrskylässä huomattiin, pH-tasossa voi olla melkoisia lohkon sisäisiä eroja. Täsmälevittämällä kalkkia saadaan kustannussäästöjen lisäksi tasattua pellon kasvuoloja, jolloin muiden tuotantopanosten vaikutus tehostuu. 

Kun Myrskylän pellot oli skannattu ja pH-kartta oli käännetty levityskartoiksi, oli aika aloittaa peltojen kalkitus. Tässä vaiheessa mukaan tuli Soilfoodilla pitkään levityksiä hoitanut Risto Lauttamus ja Tebbe HS240-tarkkuuslevitin. 

Täsmälevitys vaatii traktoriin oikeanlaisen ohjelmiston, joka keskustelee levittimen kanssa. Lauttamuksen traktorista löytyy ISOBUS-järjestelmä, joka viestii HS240-levittimen kanssa. 

– Tietokoneella olevat levityskartat lähetetään traktoriin. Pellolla tieto siirtyy traktorin ja työkoneen kesken. Siten tarvittu kalkkimäärä säätyy paikkakohtaisesti. Oikealla kalustolla homma on helppo hoitaa. Vastuu oikeasta määrästä ja tasaisuudesta jää tietysti minulle levittäjänä, Lauttamus kertoo. Hän lisää päällekkäislevitystä ei tapahdu, koska levitin säätää työleveyttä automaattisesti. 

– Laitteet ja niihin tarvittava teknologia ei ole ilmaista, mutta siitä on äärettömän suuri hyöty viljelijälle. Vaikka Suomessa ei vielä kovin paljon käytetä tätä, mutta edelläkävijät näkevät jo täsmäkalkituksen tai -lannoituksen hyödyt. 

Lauttamus uskookin, että muutaman vuoden sisällä täsmälannoitus ja -kalkitus yleistyvät myös Suomessa. Turhaan ei kannata kalkita, vaan kohdentaa se sinne, missä sitä tarvitaan. 

Berner logo

Soilfoodin kalkit valtakunnallisesti myös Viljelijän Berneriltä!
Soita 020 791 4040
tai katso alueelliset yhteystiedot >

Jaa

Lue myös