fbpx
Siirry pääsisältöön

Hämeenlinnan Iittalassa Henri Ingman pyörittää Väinölän tilaa. Tämä kantahämäläinen maatila on yksi Soilfood Wälly Kuivikekuidun tuotekehitysvaiheen pilottikokeiluun osallistuneista tiloista. Kävimme kysymässä, miten testijakso meni ja miksi hän edelleen valitsee Wällyn kuivikkeeksi.   

Savu, Ottilia, Pirtelö ja Ruis. Isäntä luettelee nimiä esitellessään lypsykarjaansa. Ingmanilla on kuutisenkymmentä lypsävää lehmää ja karkeasti saman verran nuorkarjaa. Viljelyssä on satakunta hehtaaria peltoa, joiden sato käytetään oman karjan tarpeisiin – rehuksi ja kuivikkeeksi.  

– Omista viljamaista korjataan olki talteen. Olkea ja sen eri yhdistelmiä muiden kuivikkeiden kanssa olenkin käyttänyt eniten vuosien varrella, mutta myös turvetta ja kutteria. Oljen käytössä on haasteena sen saatavuus ja laatu. Jos olki on kosteaa, se ei säily, Henri Ingman kertoo. 

– Meidän tilallemme sopivin seos on löytynyt ihan kokeilemalla. Olen testannut Soilfoodin Wällyäkin sekoitettuna olkeen ja kutteriin, ja se toimii hyvin seoksessakin. Kylmässä säässä pihatossa lisäsin olkea kuivikekuidun sekaan lämpöä tuomaan, parsinavetassa taas yhdistin kutteria kuivikekuituun. 

Soilfood Wälly_Ingman Henri

“Ja lehmätkin tykkäävät siitä” 

Wällyn tuotekehitysvaiheessa Ingmanilla oli kokeilussa kahta erilaista kuivikemateriaalia, joista vielä jatkokehitettiin lopullinen tuote. Ingman käyttää Wälly Kuivikekuitua niin pihatossa kuin parsinavetassa lypsykarjan alla. Tuote onkin toiminut hyvin niin lypsävillä ja poikineilla lehmillä kuin vasikoillakin.  

– Minulle on tärkeää, että käyttämäni kuivike soveltuu eri käyttökohteisiin. Lypsävien lehmien kanssa lähtökohta on, että kuivikkeen pitää olla ehdottoman hygieeninen. Kuivikkeen ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä ovatkin ensisijaisesti tuotteen turvallisuus, hygieenisuus – ja hinta tulee heti seuraavaksi.  

– Wälly Kuivikekuitu on imukykyinen, se lisää valoisuutta ja lehmätkin tykkäävät siitä, tiivistää Ingman kokemuksiaan. 

Kuivikekuitua on helppo käyttää 

– Kuivikkeen pölyämättömyys helpottaa käytännön töitä. Wälly ei tuki lypsykoneita, kuten jotkut pölyävämmät kuivikkeet. Mielestäni tuote on käyttäjäystävällisempi sekä eläinystävällisempi sen vuoksi, ettei se pölyä juurikaan.  

Ingman kertoo, että Kuivikekuitu on manuaalisesti käsiteltävissä, mutta se soveltuu myös koneelliseen levittämiseen. Tuote on kevyt, joten sen levittäminen ei ole käsin liian raskasta. Kuivikekuidun hän on varastoinut kuten muitakin kuivikkeita, eli mahdollisuuksien mukaan katon alla, mutta myös ulkona. 

Valtaosa Väinölän tilan viljelysmaista ovat savisia peltoja, joihin pitää lisätä orgaanista ainesta paremman muokattavuuden vuoksi. Ingman on käyttänyt aiemminkin maanparannuskuituja maan kasvukunnon parantamiseen, mutta jatkossa hän voi hyödyntää käytetyn kuivikekuidun karjalantaan sekoitettuna peltojen multavuuden lisäämiseksi. 

Kuivikekuitu on erinomaista levitettäväksi peltomaahan kasvattamaan maan hiilivarastoa, kun se on käytetty ensin kuivikkeena. Kuivikekuidun raaka-aineita käytetään myös maanparannuskuitujen raaka-aineina.  

– Kuivikekuitu on hienojakoista, joten sen levittäminen on helppoa ja tasaista. 

Katso videolta Henri Ingmanin ajatuksia Wälly Kuivikekuidusta:

Jaa

Lue myös