fbpx
Siirry pääsisältöön

Soilfood lanseerasi pari vuotta sitten mallin, jonka kautta tuotiin myyntiin ensimmäistä kertaa suomalaisessa maataloudessa peltomaahan syntyviä hiilinieluja. Hiilinielut verifioitiin suomalaislähtöisen Puro.earth-markkinapaikan standardin mukaisesti. Samalla yhteistyössä määritettiin maanparannuskuitujen käytöstä syntyville hiilinieluille 20 vuoden pysyvyys. Puro.earth on linjannut 9.11.2022, että se nostaa sertifioimiensa ja välittämiensä hiilinielujen pysyvyysvaatimuksen sataan vuoteen ensi vuoden alusta. Päätöksen myötä Soilfood vetäytyy vapaaehtoiselta päästökompensaatiomarkkinalta ja lopettaa hiilinielujen myynnin.  

– Olemme hyvin pahoillamme Puro.earthin päätöksestä, vaikka ymmärrämme, että pysyvyydelle asetetut vaatimukset markkinassa kovenevat. Laajemmin sadan vuoden pysyvyysvaatimus tarkoittaa valitettavasti sitä, että käytännössä kaikki maa- ja metsätaloudessa syntyvät hiilinielut rajautuvat vapaaehtoisen päästökaupan ulkopuolelle, sanoo tuoteryhmäpäällikkö Tanya Santalahti Soilfoodilta. Nyt tehdyn päätöksen myötä Puro.earthistä rajautuvat pois myös puurakentamisen hiilinielut.

Soilfoodin hiilinielujen myyntiä jatketaan joulukuulle. Kun myynti on saatu päätökseen, hiilinielujen varasto inventoidaan ja saatu myyntitulo jaetaan kiertotalouden ketjuun, teollisuudelle ja maanviljelijöille. Myymättä jääneet hiilinielut palautuvat maanparannuskuituja käyttäneiden maanviljelijöiden omistukseen.

– Jo sertifioidut Soilfoodin hiilinielut ovat edelleen kompensaatiokelpoisia, vaikkei uusia enää verifioida, painottaa Santalahti.

Tavoitteena kannattavat ja kestävät valinnat

Soilfoodin tavoitteena oli hiilinielujen myynnin kautta nopeuttaa siirtymää kiertotalouteen ja kestävimpiin viljelykäytäntöihin.

– On todella valitettavaa, jos maankäyttösektori rajautuu tulevaisuudessa hiilinielukaupasta. Jotta ilmastotavoitteet saavutettaisiin kaikilla sektoreilla, tarvitaan taloudellisia kannustimia tehdä kestäviä valintoja. Me näimme, että maatalouden hiilinielut olisivat olleet markkinoiden kaipaama luotettava ja nopeasti skaalattava vaihtoehto, sanoo toimitusjohtaja Eljas Jokinen Soilfoodilta.

Kaikki hiilinielujen myynnistä saatava tulo jaetaan tasan teollisuudelle, maanviljelijälle ja Soilfoodille. Tätä kautta kestävistä valinnoista tehtiin kaikille osapuolille taloudellisesti houkuttelevia.

– Soilfoodin hiilinielujen pysyvyys on mallinnettu Yasso-mallilla, jota myös Suomen valtio käyttää kansalliseen hiilinieluinventaarioon. Maataloudesta päästökompensaatioon myytävissä krediiteissä pysyvyys on tyypillisesti muita hiilensidontakeinoja lyhyempi, karkeasti noin 5–15 vuotta. Tähän verrattuna Soilfoodin hiilinielujen 20 vuoden pysyvyys on kunnianhimoisella tasolla, muistuttaa Tanya Santalahti.

Lisätiedot:

Ossi Kinnunen
Projektipäällikkö
p. 0400 516 929

Jaa

Lue myös