fbpx
Siirry pääsisältöön

– Nyt pitää olla rohkeutta tehdä maaperäinvestointeja, vaikka olosuhteet ovat olleet hankalia jo pitkään. Jos syksyllä jäi kalkkeja levittämättä, on talvella hyvin aikaa. Huomio pitää nyt kääntää seuraavaan kasvukauteen ja saada ravinteet vapautumaan kasveille paremmin nostamalla pH riittävälle tasolle. Näin kasvit kestävät kuivuutta ja muita ääri-ilmiöitä paremmin, kertoo Antti Ruissalo Soilfoodin kalkkien tuoteryhmäpäällikkö. 

Suomessa perinteisesti kalkitaan talvella – ja miksei niin kannattaisi tehdä jatkossakin. Hyvänä talvena talvikalkit voidaan levittää lähes maahan kuin maahan, myös pehmeämmille, multavammille lohkoille ja turvemaillekin. Kun maa on jäässä, päästään lähes kaikille peltolohkoille kalkkikuorman kanssa ilman renkaan jälkiä tai vaurioita ja tiivistymiä pellossa. Poikkeuksena on tulvapellot, joista kalkki voi huuhtoutua vesien mukana pois. 

– Paras keli talvikalkitukseen on silloin, kun maa on jäässä. Lunta ei tarvita, mutta ei se myöskään estä talvilevityksiä. Pitää vain varmistaa, että maa lumen alla on jäässä, jotta vältytään pellon vaurioitumiselta, Ruissalo kertoo. 

Fosfori käyttöön heti keväällä 

Talvikalkituksen vaikutukset näkyvät jo seuraavalla satokaudella, koska kalkki liukenee maahan nopeasti sulamisvesien ansiosta. Soilfoodin kalkkien sisältämä, kasveille käyttökelpoinen fosfori ei ole vesiliukoisessa muodossa, joten huuhtoutumisriskiä ei ole sulamisvesien myötä.  

– Soilfoodin kalkkien mukana saa kaupan päälle fosforilannoitusvaikutuksen. Kalkituksen myötä voi vähentää fosforilannoitusta väkilannoitteissa. Näin saadaan kustannussäästöä, mikä varmasti on maanviljelijöille tarpeen tänä talvena. 

Antin vinkit talvikalkitukseen 

Kalkkien tuoteryhmäpäällikkönä toimiva ja itsekin omaa luomutilaansa viljelevä Ruissalo kertoo omat vinkkinsä, mitä kannattaa huomioida talvikalkituksissa sekä milloin kannattaa lähteä kalkitsemaan ja milloin ei. 

– Kovin rinteisiä peltoja en talvella lähtisi kalkitsemaan. Kalkin levittäminen on talvella hankalaa tällaisille lohkoille ja kalkki voi huuhtoutua sulamisvesien mukana.     

– Kaikkien viljojen ja öljykasvien alle kannattaa kalkkia levittää, jos on pH- tai fosforitarvetta. Suosittelen huomioimaan magnesium-kalsium-suhteen kalkituksia suunnitellessa, jotta kalkitus ei heikennä peltomaata. Mutta näistä kaikista kannattaa kysyä tarkemmin meidän myyjiltämme, joista jokainen viljelee itsekin ja joilla on paljon agronomista osaamista. 

– Soilfoodin kalkkilaskurilla voi myös laskea tarvittavan käyttömäärän ja tuotteen mukana tulevan fosforin sekä verrata ehdotukseemme toista kalkkituotetta.   

Kalkkilaskuria pääset kokeilemaan täällä > 

Berner logo

Soilfoodin kalkit valtakunnallisesti myös Viljelijän Berneriltä!
Soita 020 791 4040
tai katso alueelliset yhteystiedot >

Jaa

Lue myös