fbpx
Siirry pääsisältöön

Jyrki Siira viljelee Tyrnävällä perinteisin viljelymenetelmin pääasiassa siemenviljaa ja -perunaa sekä öljyhamppua.
– Tavoitteena on saavuttaa siemenviljaa 5 500 kiloa hehtaarilta. Hyvin hoidettu vesitalous, säännölliset maanparannustoimet sekä uusi siemenviljalajike tuottavat jo toivottua tulosta. Esimerkiksi nyt keväällä kalkitulle kahdeksalle hehtaarille vaikuttaa tulevan parempi sato kuin aiemmin, Siira iloitsee.

Siiran pellot ovat alueelle tyypillisesti karkeita hietamaita aina vähämultaisista runsasmultaisiin.

– Tasasta on, kuten Pohjois-Pohjanmaalla yleensä. Hyviä maita nämä ovat suureksi osaksi viljelykäyttöön. Aikaisin päästään yleensä tekemään peltotyöt keväällä ja aikaisin päästään myös satoa korjaamaan, Siira kertoo.

Hietamaat sopivat hyvin viljelyyn, koska ne ovat helposti muokattavia ja kestävät sateita.  Hyvin toimiva salaojitus lisää osaltaan maan huokoisuutta, mikä parantaa maan rakennetta ja vähentää peltojen ravinnehuuhtoumariskiä. Peltojen vesitaloutta on kohennettu kahdessa suuressa salaojitushankkeessa 2018–2019 ja vuosittain ojitetaan lisää.

– Säätösalaojilla pystytään altakastelemaan peltoja ja ehkäisemään kuivumista, kun vesi pidetään salaojitusputkistossa vähäsateisina aikoina. Sateisina kausina liiallinen kosteus taasen saadaan salaojaputkiston avulla laskettua pois pelloilta, jotta kasvit eivät huku. Piiriojat on kanssa kaivettu, ja jatkuvasti kaivetaan lisää. Vesitalous alkaa olla meillä kunnossa, Siira summaa.

Kalkituksella varmistetaan riittävä fosforilannoitus

Pohjois-Pohjanmaan erityispiirteisiin kuuluu maiden fosfori- ja kaliumköyhyys sekä happamat sulfaattimaat.  Lannoitteen mukana, kylvön yhteydessä, saadaan fosforia peltoon, mutta ei riittävästi.

– Perunan takia ei voi pH:ta hirveästi nostaa. Pottuihin tulee perunarupi, jos pH on liian ylhäällä. Mutta ei pH:n voi antaa vaan jatkuvasti tippuakaan, Siira toteaa.

– Juuri fosforin nostoon tilan pelloilla kokeiltiin keväällä 2020 Soilfoodin Rakennekalkki 21:tä, joka on hienojakoinen ja nopeavaikutteinen kalkki pH:n nostamiseen. Tuote sisältää lisäksi fosforia eli kalkituksen mukana saa myös fosforilannoituksen. Tuotteen sisältämää fosforia ei tarvitse huomioida fosforitaseessa, kertoo Sami Nivala Soilfoodin maatalousmyynnistä.

Rakennekalkki 21 soveltuu erittäin hyvin lohkoille, joilla on alhainen pH ja alhaiset fosforitasot tai tarvetta ylläpitokalkitukselle. Käyttömäärät vaihtelevat 3–7 t/ha yhdellä kalkituskerralla riippuen maalajista, multavuudesta ja pH:n nostotavoitteesta. Tehokkuutensa ansiosta tarvittava käyttömäärä on merkittävästi normaalia pienempi.

“Kalkitus on vaikuttanut satomäärien nousuun minun nähdäkseni. Paremmin kasvit ovat ottaneet ravinteita käyttöön kalkituksen jälkeen.”

JYRKI SIIRA

Kalkituksella positiivinen vaikutus satotasoihin

Siemenviljan sekä -perunan viljelyssä satotoiveet eroavat ruokaviljan ja -perunan viljelyyn verrattuna. Siemenviljan viljelyssä pyritään saamaan mahdollisimman isot ja hyvinvoivat siemenet talteen. Siiran keskisatotasot pyörivät tällä hetkellä 5 000 kg/ha. Jos määrä muutettaisiin ruokaviljaksi, se olisi vielä enemmän.

– Tavoitteena on saavuttaa siemenviljaa 5 500 kiloa hehtaarilta. Hyvin hoidettu vesitalous, säännölliset maanparannustoimet sekä uusi siemenviljalajike tuottavat jo toivottua tulosta. Esimerkiksi nyt keväällä kalkitulle kahdeksalle hehtaarille vaikuttaa tulevan parempi sato kuin aiemmin, Siira iloitsee.

Siemenperunassa mukulakoolla on enemmän merkitystä kuin ruokaperunan viljelyssä. Siemenperunan mukuloiden tulee olla tietyn kokoisia ja esimerkiksi todella suuret mukulat eivät siemenperunaksi kelpaa. Siemenperunat tilalle toimitetaan Siemenperunakeskuksesta ja lajikevalintoihin ei pääse itse vaikuttamaan. Siitä huolimatta isäntä on huomannut satotasoissa nousua Soilfoodin kalkkien käytön myötä.

– Perunasadot on nousseet eli on saatu hyviä tuloksia. Lajikkeesta riippuen 25 000–40 000 kiloa hehtaarilta, Siira kertoo.

Jyrki Siira

Säiden ääri-ilmiöt ovat aiheuttaneet satoihin menetyksiä ja tehneet selväksi, että maan hyvään rakenteeseen ja vesitalouteen on tärkeää panostaa jatkossakin, kertoo Jyrki Siira.

Ammattilaisten avulla onnistunut lopputulos

Ylläpitokalkituksia tilalla tehdään joka vuosi aina joillekin lohkoille. Soilfoodin Rakenne- ja Tehokalkkeja Siira on hyödyntänyt tilan kalkituksissa vuodesta 2018.

– Kaikki Soilfoodin Teho- ja Rakennekalkit ovat ominaisuuksiltaan nopeavaikutteisia ja sopivat erityisesti matalan pH:n pelloille sekä fosforilannoitukseen. Tuotteiden kokonaisneutralointikyky sekä nopeavaikutteinen neutralointikyky ovat korkeita, Nivala kertoo.

– Kalkitus on vaikuttanut satomäärien nousuun minun nähdäkseni. Paremmin kasvit ovat ottaneet ravinteita käyttöön kalkituksen jälkeen, Siira kertoo havainnoistaan.

Kaikki Soilfoodin kalkkituotteet on Siiran tilalla levittänyt Ari Härmä Limingasta. Siira kehuu, että levitykset on toimineet täysin sovitusti, ilman minkäänlaista ongelmaa.

Isäntä on ollut kokonaisuudessaan tyytyväinen Soilfoodin toimintaan ja tuotteisiin. Hän kehuu myös Sami Nivalaa.  – Häna tietää yhtä paljon tai vieläkin enemmän viljelystä kuin minä itse. On ollut hyvä kokemus. Voisin suositella Soilfoodia muillekin viljelijöille, Siira summaa.


Tutustu tuotteisiin:

Jaa

Lue myös