fbpx
Siirry pääsisältöön

Tuomo Eloranta pyörittää keskimääräistä suurempaa kasvinviljelytilaa Lempäälässä. Tilan pelloilla viljellään sekä viljaa että nurmea, joka myydään pääosin lähialueen hevostiloille hevosenheinäksi. Pirkanmaalainen viljelijä on jo vuosien ajan halunnut parantaa maansa kasvukuntoa: hän ei tee asioita, kuten on aina tehty, vaan etsii itselleen ja maalleen parhaita ratkaisuja monin eri tavoin.  

Jokelan tilan isäntänä Tuomo Eloranta on viljellyt omia ja vuokramaita nyt yli 20 vuotta. Hän oli aikoinaan kesätöissä tilalla ja osti sen myöhemmin omakseen. 

Kuivuus on viimeiset vuodet vaivannut alueella. Pitkän ajan kuluessa on viljelijälle kertynyt tietämystä, miten maita parhaiten viljellään ja miten maan kasvukunto pidetään kohdillaan. 

– Ensimmäisenä kokeilin Soilfoodin Tehokalkkeja, silloin hain nopeaa vaikutusta jo seuraavalle satokaudelle. Rakennekalkkia olen ottanut pari kertaa, lisäksi Soilfood Boosteilla väkevöityjä ravinneseoksia käytetään säännöllisesti, kertoo Eloranta. 

Maanparannuksella taklataan kuivuutta 

– Sateet kiertävät Lempäälän ja kuivuus haastaa alueen viljelijöitä. Erilaisilla maanparannukseen tähtäävillä toimenpiteillä voi kuitenkin taklata jonkin verran kuivuuden aiheuttamia ongelmia, Eloranta kertoo. 

Hyvärakenteisessa maassa vesitalous on paremmassa kunnossa, jolloin veden haihtuminen vähenee ja kasvien juuriston syvyyskasvu helpottuu.  

Jokelan tilalla on viljelyalaa kasvatettu koko ajan, joten peltojen kunnostaminen ja maan kasvukunnon parantaminen ovat jatkuvasti Elorannan mielessä. Oli kyseessä sitten oma tai vuokrattu maa, on pellon hyvinvointi Elorannalle tärkeää.  

– Kalkituksia, maanparannusta ja ojituksia tehdään siellä, missä tarvetta on, hän kiteyttää. 

Oikea ajoitus auttaa sekä kasvia että maata 

Elorannan viljelysmaat ovat kivennäismaita, pääosin savea ja hiesua, kuten Pirkanmaalla usein on. Maat ovat haastavia viljellä, ja viljelyominaisuuksien parantaminen vaatii maan multavuuden nostoa. 

– Syysviljalle ajettiin Soilfoodin Rakennekalkkia, joka sisältää fosforia. Sen pienelläkin käyttömäärällä olen selkeästi huomannut, että syysvehnän kasvusto on merkittävästi aiempaa parempi, Eloranta kertoo. 

Rakennekalkit ovatkin tehokkuutensa ansiosta edullinen vaihtoehto ja sopivat sen vuoksi myös vuokrapelloille. Maan mururakenne paranee erityisesti savimailla ja fosforin huuhtoutuminen vähenee. 

– Soilfoodin PK hivenkalkista olen hakenut fosforia ja kaliumia, joita pellot erityisesti tarvitsevat.  

Jokelan tilalla pyritään lannoitteet ja ravinteet levittämään kasvin ja maan kannalta oikeaan aikaan maan ollessa kuiva, jotta vältytään maan tiivistymisiltä. 

– Ravinneseoksia ajettiin kauraoraalle, jotta kasvi saa ravinteet silloin, kun se sitä eniten tarvitsee. Tässä vaiheessa maakin oli jo ehtinyt kuivua hyvin talven jäljiltä. 

– Soilfoodin tuotteilla on saatu selvää parannusta satotasoihin. Homma toimii moitteetta. Tilaan tuotteet levitettynä, sillä se säästää omaa aikaa muihin töihin. Kun pääasiassa yksin pyörittää tilaa satunnaisten työntekijöiden ja perheen lisäksi, on kaikki apu tarpeen, Tuomo Eloranta kertoo. 

Saappaat pellossa, katse tulevaisuudessa 

Eloranta ei tee asioita, kuten on aina tehty, vaan etsii itselleen ja maalleen parhaita ratkaisuja ja panostaa maansa kasvukuntoon monin eri tavoin.  

– Mietin tarkkaan, miksi, mitä ja mille lohkolle kylvetään. Kierrätyslannoitteilla, ympärivuotisella kasvipeitteisyydellä ja vähennetyllä maanmuokkauksella maan kasvukunto paranee.  

– Kokeilen esimerkiksi kauran eri lajikkeita löytääkseni näille maille ja tämänhetkisiin olosuhteisiin parhaiten soveltuvan lajin. 

Jokelan tilalla maan annetaan myös välillä levätä. Lohkoilla vuorotellaan nurmea ja syys- ja kevätviljoja sekä öljykasveja. Huonoimmat lohkot eivät ole aktiiviviljelyksessä, vaan ovat kierron ulkopuolella. Ne pidetään nurmella, mutta niitä kuitenkin hoidetaan ja ylläpidetään aktiivisesti.  

– Hoidan peltoja sillä periaatteella, että ne antavat satoa pitkään. On lyhytnäköistä ottaa maasta kaikki tehot irti ja unohtaa kasvukunnosta huolehtiminen.  

Jaa

Lue myös