fbpx
Siirry pääsisältöön

Kevät on täällä ja karitsat syntyivät. Edessä on kasvukausi. Meidän viljelijöiden pitää varmistaa yhdessä, että se onnistuu.

Tervehdys kanssaviljelijät! Työskentelen Soilfoodin maatalousmyynnissä Hämeen ja Pirkanmaan alueelle. Lisäksi kasvatan vaimoni ja lasteni kanssa ahvenanmaanlampaita. Tätä blogia kirjoittaessani meillä on tilalla karitsoinnit lopuillaan. On pitänyt kiirettä: karitsoja on yli 80.

Karitsointikaudella lampaat tarvitsevat laadukkaan ja ravinnepitoisen säilörehun. Työni myötä olemme nurmituotannossa siirtyneet kokonaan nestemäisiin lannoitteisiin. Olemme käyttäneet ravinneseoksia sekä niiden väkevöintiin Soilfoodin Boosteja erittäin hyvin tuloksin.

Monipuoliset nestemäiset lannoitteet, jotka sisältävät muun muassa typpeä, kaliumia ja rikkiä, ovat olleet nurmentuotannossa paikallaan erityisesti nyt viimeisinä, hyvin kuivina vuosina. Aiemmin käytössä olleisiin rakeisiin keinolannoitteisiin verrattuna nestemäisissä Boosteissa ravinteet ovat heti kasvien juurella käytettävissä.

Poikkeusaikoina pitää pyytää ja tarjota apua

Karitsoinnin osalta kevät on edennyt suunnitelmallisesti. Muutoin on eletty aika poikkeuksellista aikaa. Meidän viljelijöiden pitää nyt huoltovarmuuden vuoksi varmistaa yhdessä, että tuleva satokausi kotimaassa onnistuu.

Vääjäämättä meillä on keväällä edessämme tilanne, jossa osa tuottajista on kipeänä silloin, kun töitä pitäisi tehdä.

Vääjäämättä meillä on keväällä edessämme tilanne, jossa osa tuottajista on kipeänä silloin, kun töitä pitäisi tehdä. Nyt on se hetki, kun meidän on toisaalta osattava pyytää apua, toisaalta osattava katsoa myös naapuria ja mennä auttamaan, jos tilanne sitä vaatii.

Kotimainen ruuantuotanto on elintärkeä kriisiaikoina, emmekä voi luottaa siihen, että voisimme elää tuonnin varassa. Toivon, että me suomalaiset opimme tästä tilanteesta ja laajemmin myös koko ihmiskunta. Me selviämme tästä yhdessä tekemällä ja toisistamme huolehtimalla.

Huoltovarmuus ja kotimaisuus tulevat jatkossa varmasti korostumaan. Katsonkin olevani juuri oikealla alalla saadessani työskennellä kotimaisten kierrätysravinteiden ja maanparannuksen parissa.

Kokemus on osoittanut, että elämä kantaa

Korona vie nyt kaikkien meidän ajatuksemme. Se saa nykyhetken tuntumaan epävarmalta. Tulevaisuuden vaikutuksia voidaan vasta arvailla. Edessämme on suuri tuntematon.

Reilu kymmenen vuotta sitten oli minun perheelläni edessä tuntematon tulevaisuus. Olin juuri tehnyt konkurssin. Olimme kodittomia ja työttömiä.

“Asioilla on tapana järjestyä.” Se on neuvo, jonka voin omasta kokemuksestani sanoa.

Tuossa tilanteessa ylös nouseminen vaatii uskoa tulevaisuuteen. Myönnän, että oli niitä päiviä, kun uskoa ei riittänyt. Piti rauhoittua ja katsoa päivä kerrallaan eteenpäin, mitä tulee. Tuntuu kliseiseltä sanoa, mutta on totta: ”Asioilla on tapana järjestyä.” Se on neuvo, jonka voin omasta kokemuksestani sanoa.

Maailman tilanne on varmasti jo ihan erilainen silloin, kun nyt syntyneet karitsat ovat uuhia ja saavat ensimmäiset karitsansa.

Kirjoittaja vastaa Soilfoodin maatalousmyynnistä Pirkanmaan ja Hämeen aluella. Hän kasvattaa perheineen ahvenanmaanlampaita.

Sami Mattila

Maatalousmyynti: Päijät-Häme, Kanta-Häme ja Pirkanmaa

040 679 6742
sami.mattila@soilfood.fi


Jaa

Lue myös