fbpx
Siirry pääsisältöön

Kannattavuus, vaikea ennustettavuus, kierrätettävien materiaalien monimuotoisuus ja logistiikka. Nämä neljä asiaa nimetään kiertotalouden isoiksi haasteiksi. Soilfood on jalostanut jo reilusti yli 1 000 000 tonnia teollisuuden sivuvirtoja hyötykäyttöön materiaalina. Miten me se tehtiin? 

Ensin tarvitaan rohkeutta. Sen jälkeen on oltava halu saada aikaan muutos. Kolmanneksi pitää yhdistää tekijöitä, jotka eivät välttämättä muutoin kohtaisi. 

– Kiertotalouden onnistumisen edellytys on tunnistaa oikealle sivuvirralle oikea käyttökohde oikeasta paikasta. Tässä me olemme hyviä. Me suhtaudumme kannattavien ja tehokkaiden ratkaisuiden sekä jalostusmenetelmien valintaan ja kehittämiseen intohimoisesti. Tiedämme, miten homma toimii: koko Soilfoodin porukan vahva osaaminen antaa selkänojaa tekemiseen. Haasteet taklataan vankalla kokemuksella, summaa operatiivinen johtaja Veli-Pekka Salonen.  

Samoissa saappaissa  

Soilfood rakentaa kotimaista, alueellista kiertotaloutta ja toimittaa tuotteita niin maatalouteen kuin teollisuuteen. Kiertotalous on ensisijaisesti massojen kierrättämistä. Riittääkö onnistumiseen pelkästään teollisuuden sivuvirran noutaminen, jalostaminen ja tuotteen toimittaminen oikeaan paikkaan?  

– Ei. Laadukas ja toimiva logistiikka on peruslähtökohtana, mutta kiertotalous haastaa meidät hyppäämään syvemmälle asiakkaan saappaisiin – oli hän sitten maanviljelijä tai teollisuuden edustaja. Onnistumisen edellytys on, että ymmärrämme asiakkaamme toimintaa ja haasteita. Meidän ensisijainen tavoitteemme on, että ratkaisumme on asiakkaalle kannattava, vastaa Salonen. 

Hän nostaa esimerkkinä esille raaka-aineita toimittavan teollisuuden. – Hyvä dialogi antaa pelivaraa molemmille. Kun keskusteluyhteys on säännöllinen, pystytään varautumaan esimerkiksi reviisioihin ja häiriötilanteisiin hyvissä ajoin ja suunnittelemaan toiminta niiden mukaan. 

”Ei se siihen jää” 

Kannattava kiertotalous tarkoittaa tehokasta, saumatonta logistiikkaa. Salonen kertoo, että Soilfoodin logistiikkaketju on hiottu maataloudessa, jossa asiakastoimitukset ja tuotteiden peltolevitykset tehdään säiden mukaan, ympäri vuoden, ja muutokset tulevat usein nopealla aikataululla. 

– Toimitusketjussamme operaattorit hoitavat tilauksen käsittelyn ja sopivat toimitusajankohdan, purkupaikan sekä aikatauluttavat asiakastoimitukset. Laatuyksikkö varmistaa yhdessä operaattoreiden kanssa, että palvelu, tuote ja toiminta on laadukasta ja vastaa kaikkia ohjeita ja säännöksiä.  

Veli-Pekka Salonen

– Tähän mennessä olemme onnistuneet kierrättämään yli 1 000 000 tonnia teollisuuden sivuvirtoja hyötykäyttöön. Jo siitä olemme ylpeitä! Mutta ei se siihen jää. Uusi teollisuudelle suunnattu Newera-tuotesarja mahdollistaa volyymien noston yhä uudelle tasolle. Lupaamme, että maailma muuttuu.  

Jaa

Lue myös