fbpx
Siirry pääsisältöön

Luomuviljelijänä Tommi Hasun tavoite on selvä: nostaa keskisatoja ja pienentää satojen välisiä vaihteluja. Keinona on maan hoito.

Tommi Hasu viljelee luonnonmukaisesti puhdaskauraa, mallasohraa, nurmia ja hernettä Kymenlaaksossa, Oravalan kylässä. Hän kertoo Kymenlaakson alueen peltojen olevan viljavia, ja maan hoidon kasvattavan satoja entisestään.

– Luomussa on oltu kohta 25 vuotta, ja koko tämän ajan olemme toimineet maan ehdoilla. Nyt koko maatalousyhteiskunnassa on alettu puhua maan huollosta jo laajemminkin, Hasu sanoo.

”Muutoksen huomaa pellolla kävellessään”

Maan hoidossa tilalla on käytetty muun muassa Soilfoodin Ravinnekuitua. Ravinnekuidut ovat metsäteollisuuden sivuvirroista jalostettuja korkealaatuisia maanparannusaineita. Ne ovat tehokas tapa lisätä maan multavuutta ja parantaa rakennetta, veden ja ravinteiden pidätyskykyä sekä mikrobiologista aktiivisuutta.

Ravinnekuiduilla on pitkän aikavälin vaikutus pellon rakenteeseen. Hasu tietää tulosten näkyvän vasta vuoden parin päästä.
– Ravinnekuitu on enemmän pitkän ajan sijoitus. Se ei välttämättä näy seuraavana vuonna vielä kasvustossa.

Suosittelen erityisesti Ravinnekuitujen käyttöä sellaisille tiloille, jotka täällä Etelä-Suomen savimailla viljelevät vuodesta toiseen viljaa. Maan rakenteen kannalta tarvitsee ehdottomasti tehdä toimenpiteitä eli käytätä rakennekalkkia tai sitten ravinnekuituja. Muuten sadontuotto tulee tiensä päähän.

Ravinnekuitukäsittelyn jälkeen Hasu on huomannut maan rakenteessa selviä muutoksia.
– Olemme käyttäneet Ravinnekuitua lohkoilla, missä on ollut maan rakenteessa ongelmia kymmenien vuosien viljelytavoista johtuen. Muutoksen huomaa pelkästään jo kävellessään niillä pelloilla, joille Ravinnekuitua on levitetty. Kengän pohjan alla tuntuu, että maa joustaa enemmän, hän kertoo.

”Ravinnekuidut on varsin kustannustehokas ratkaisu”

Tutkimusten mukaan maanparannuksellisesti merkittäviä vaikutuksia saadaan 25–100 t/ha määrien toistuvalla käytöllä, käytettävästä tuotteesta ja maaperän ominaisuuksista riippuen.

Maanparannuskuitujen käyttö voitaisiin sisällyttää viljelykiertoon säännöllisesti noin 3–5 vuoden välein toteutettavaksi toimenpiteeksi.

Ravinnekuitujen hinnan isäntä kokee järkeväksi. Hän sanoo kuitujen olevan varsin kustannustehokas ratkaisu myös käytettävyydeltään ja taloudellisilta ominaisuuksiltaan.

Maanparannuskuitujen kustannukset ovat muutamia satoja euroja hehtaarille riippuen etäisyydestä ja käyttömäärästä. Kustannus vastaa käyttökelpoisten ravinteiden arvoa.

– Suosittelen erityisesti Ravinnekuitujen käyttöä sellaisille tiloille, jotka täällä Etelä-Suomen savimailla viljelevät vuodesta toiseen viljaa. Maan rakenteen kannalta tarvitsee ehdottomasti tehdä toimenpiteitä eli käytätä rakennekalkkia tai sitten ravinnekuituja. Muuten sadontuotto tulee tiensä päähän. Nämä ovat hyviä toimenpiteitä, joilla saa nopeasti helpotusta. Kun häihin vielä yhdistää monipuolisen viljelykierron, tuottavuus paranee. Tuotto on kuitenkin hyvin olennaista tässä toiminnassa, Hasu sanoo.

LuomuMattinen, Oravala

Tommi Hasun luomutila sijaitsee Kouvolassa Oravalan kylässä. Tilalla maata on viljelty samalla paikkaa Kymijoen varrella jo 1500-luvulta. Tilan tuotantosuunnasta ei ole tietoa 1500-luvulta asti, mutta isäntä muistaa lähihistoriasta tilalla olleen lypsykarjan vuoteen 1994.

Reilun 20 vuoden tauon jälkeen vuonna 2017 lehmät palasivat tilan laitumille. Nyt tiluksilla laiduntaa 100 emolehmää.

Tommi Hasun luomutilan lehmät laitumella.

Pitkän aikavälin suunnittelulla kasvatetaan satotasoa

Luomutuotannossa viljan juuristo on herkempi kuivuudelle heti kasvukauden alussa, koska viljan juuren ympärillä ei ole apulantaa auttamassa kasvia alkuun.

Apuna viljan alkustartissa Hasu on käyttänyt oman karjanlannan täydennykseksi Soilfoodin Boost NK -lannoitetta onnistuneesti.

– Boost NK:n käyttö onnistui erittäin hyvin. Levitys ja kaikki muu meni ihan nappiin. Ja käyttö näkyi heti. Kauralle tuli ihan huippusato niistä kohdin, mihin Boost NK:ta käytettiin. Boost on ollut hyvä lannoiteratkaisu kuivuuden aiheuttamissa ongelmissa, Hasu kehuu.

Hasu on ollut Soilfoodin väkevän nestelannoitteen tuottamiin tuloksiin niin tyytyväinen, että tilalla on tarkoitus pysyvästi ottaa kevään kärkilannoitteeksi Boost NK karjanlannan kaveriksi.

– Meidän karjanlannassa on suhteessa todella paljon fosforia verrattuna mm. liukoiseen typpeen. Boost NK:ssa ei ole fosforia juuri ollenkaan. Ne täydentävät hyvin toisiaan, avaa isäntä lannoituskokonaisuuden syntymistä.

Multava maa on hyvän sadon perusta

  • Ravinnekuitulisäys kuohkeuttaa maata ja parantaa pellon muokkautuvuutta.
  • Orgaaninen aines edistää nopeasti maan muru- rakennetta ja viljelyvarmuutta: 20–50 t per hehtaari levitysmäärällä nostetaan pellon multavuutta ja parannetaan maan vedenpidätyskykyä.
  • Ravinnekuiduilla myös parannetaan pellon vesitaloutta, jolloin pelto läpäisee vettä sateella ja toimii kuivana aikana vesivarastona. Lisäksi pelto vähentää ravinteiden huuhtoutumisriskiä.

Tutustu tuotteisiin


Jaa

Lue myös