Siirry pääsisältöön

Ruokaketjumme mikrobit vaikuttavat hyvinvointiimme ja ruoan turvallisuuteen. CIRCLES tutkii, miten mikrobeja voitaisiin hyödyntää tehokkaammin ja tuottavammin ruoantuotannossa.

Tavalla, jolla nykyisin tuotamme, prosessoimme, pakkaamme, kuljetamme, kulutamme, kierrätämme ja heitämme roskiin ruokaa, on vaikutuksia ruokaturvallisuuteen, terveyteen, ympäristöön, talouteen ja sosiaaliseen tasa-arvoon. Lyhyesti: nykyiset ruokajärjestelmämme eivät ole tulevaisuudenkestäviä!

Mikrobit ovat läsnä kaikissa ruokajärjestelmien osissa ja niiden odotetaan vaikuttavan merkittävästi terveytemme ja planeettamme toimintaan. CIRCLES pyrkii tukemaan kestävän, joustavan, kilpailukykyisen, monipuolisen, vastuullisen ja osallistavan ruokajärjestelmän tarvittavia muutoksia arvioimalla mikrobien potentiaalia.

Osallistumme Bolognan yliopiston koordinoimaan Horizon 2020 -hankkeeseen, jossa tutkitaan ja kehitetään uudenlaisia mikrobeihin perustuvia tapoja kehittää ruokajärjestelmää kestävämmäksi ja tuottavammaksi. Hankkeeseen osallistuu 30 organisaatiota neljästätoista eri EU-maasta.

Tavoitteena tuottaa konkreettisia tuotteita markkinoille

CIRCLES-hankkeessa selvitetään, voidaanko pinaatin, tomaattien, siipikarjan, sikojen, viljeltyjen ja luonnonvaraisten lohien sekä merilevän ravintoketjujen luonnollisia mikrobeja hyödyntää kestävämmän, turvallisemman, tuottavamman ja ravitsevamman ruoan tuotannossa. Tavoitteena on saada hankkeen loppuun mennessä konkreettisia mikrobiomituotteita, menetelmiä, työkaluja ja sovelluksia, joita voidaan edelleen kehittää käytettäväksi (Euroopan) markkinoilla ja taloudessa. Soilfood tutkii hankkeessa yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa maanparannuskuitujen vaikutuksia peltomaan mikrobistoon ja sen toimintaan.

Info

Euroopan Unionin rahoittama CIRLCES hanke

Hankeaika: 1.11.2018–30.10.2023

Osallistujina 30 organisaatiota eri puolilta Eurooppaa.


Jaa

Lue myös

Mondi Powerflute Kuopio: ”Halusimme sivuvirran käsittelyyn läpinäkyvän kiertotalousratkaisun”

Suomalaisesta koivusta valmistuu Kuopiossa Mondi Powerfluten tehtaalla premium-kartonkia, josta merkittävä osa päätyy elintarvikkeiden, kuten hedelmien, pakkauksiin. Yhtä lailla alkutuotantoon päätyy tuotantoprosessin merkittävin sivuvirta, kuituliete. Soilfood jalostaa sen maanparannusaineeksi. Näin puun kaikki kuidut hyödynnetään tehokkaasti, ja jätettä syntyy vähemmän.