fbpx
Siirry pääsisältöön

Ammattitaidolla tehty levitys on viimeinen ja tärkein osa sujuvaa kalkkien toimitusketjua. Kun ketju tilauksesta aikataulutukseen, kuljetukseen ja levitykseen toimii kitkatta, kaikki ovat tyytyväisiä. Urakoitsijana toimivan Pekka Heinolan isä on levittänyt kalkkia 1970-luvulta lähtien, ja poika jatkaa tasaista levitysjälkeä.

Porin Laviassa viljatilaa pitävä Pekka Heinola on yksi kymmenistä Soilfoodin kalkituksia hoitavista urakoitsijoista. Tilankauppojen myötä Pekka siirtyi perheen sadan hehtaarin viljatilan vetäjäksi vuonna 2006. Kalkkilevitys on urakoitsijalle keino jakaa tekemistä myös talviin.

Heinola tekee kalkitusurakointia Tampere–Pori-tien ympäristössä yhden vakituisen työntekijän kanssa. Kahdella levityskoneella työt etenevät rivakasti, vaikka kalkkihommissa välimatkat voivat olla isojakin.

Tasainen lopputulos on tullut isän perintönä

– Isä opetti, että levitysjäljen tasaisuuden tulee olla justiinsa, eikä koloja saa olla. Oli levitys sitten tien vieressä tai metsäpellolla, lopputuloksen tulee kestää tarkastelua, Heinola kuvailee.

Urakoitsija nostaa vahvuudekseen moitteettoman levitysjäljen lisäksi levityskalustonsa. Levityskärry on suunniteltu itse ja teetetty metallipajassa. Siinä on esimerkiksi hieman jyrkemmät laidat sekä nosturi kuormaamiseen.

Pekka Heinola


Viljan hinnat heiluvat ja häilyvät. Ainakin osa pelloista kannattaa pitää todella hyvässä kunnossa koko ajan, sillä kuntoon laitto ei käy yhtä-äkkiä tai yhdellä kalkituskerralla. Kun osa pelloista on aina huipussaan, voit vastata paremmin viljan kysyntäpiikkeihin ja hinnanmuutoksiin.

Toisessa levitysyhdistelmässä on myös etukuormaaja, jolla nopeuttaa lastaamista. Heinolan levitysalueella pellot voivat olla hyvinkin vaikeakulkuisia, joten työvälineiden tulee olla kunnossa. Kärryissä veto-ominaisuus on ehdoton. 

”Hyvin on homma toiminut”

Soilfoodin toimitusketjussa operaattorit hoitavat tilauksen käsittelyn ja sopivat toimitusajankohdan, purkupaikan, levitystavan sekä aikatauluttavat kuljetukset ja levitykset.

– Vaikka ajojärjestelyt ja puhelut isäntien kanssa ovat jääneet omista käsistäni pois, niin hyvin on homma toiminut, urakoitsija summaa tyytyväisenä.

– Soilfoodilla rakennetaan selvästi pitkän aikavälin toimintaa. Ei puhuta vain tästä talvesta tai kuormasta. Asiallista ja fiksua porukkaa, jonka kanssa homma toimii. Ei ole tullut mitään moitittavaa.

Säiden mukaan, muttei armoilla

Sää asettaa omat rajoituksensa kalkituksille, mutta Heinola ei näe niitä ongelmana: ammattilainen on oppinut arvioimaan sään vaikutuksia. Yksi lumipyry ei ole este, mutta korkeat nietokset sekä pehmeät, sulat paikat voivat olla haastavia.

– Joka talvi jollain pellolla pääsee levittämään. Eikä yhtään kalkkikasaa ole pellon päähän jätetty, Heinola kuvailee.

Soilfoodin Rakenne- ja Tehokalkkeja Heinola pitää hyvinä tuotteina, joita on mukava levittää. Kalkki on tehokasta, ja sillä on melko suuri tilavuuspaino. Levityskuormasta voi tulla helposti painava, mihin levittäjän on hyvä varautua.

Osa levittäjän ammattitaitoa on osata myös tarvittaessa todeta, että kalkitus kannattaa jättää myöhemmäksi. Heinolan mukaan luottamus on tärkeä osa urakointia.

– Jos lumitilanne tai muut sääolosuhteet siltä vaikuttavat, niin silloin jätetään työ suosiolla parempaan aikaan. Ei kannata tavoitella pikavoittoja ja tehdä katteettomia lupauksia. Näin luottamus säilyy ja hommat tulevat oikeasti tehtyä kuten pitää. Jos kalkin tilannut isäntä toteaa, että meille ei tarvitse enää tulla, niin sitten sinun kalkinlevitystyösi on muutamassa vuodessa tehty.

Viljelijältä viljelijälle

Heinola haluaa muistuttaa viljelijöitä talvikalkitusten hyödyistä: Vähäluminen pakkastalvi antaa pitkän aikaikkunan kalkkien levitykselle, ja talvella kalkitseminen vapauttaa aikaa sesonkeihin.

Viljelijänä Heinola lähettää toisille viljelijöille terveisiä:

– Viljan hinnat heiluvat ja häilyvät. Ainakin osa pelloista kannattaa pitää todella hyvässä kunnossa koko ajan, sillä kuntoon laitto ei käy yhtä-äkkiä tai yhdellä kalkituskerralla. Kun osa pelloista on aina huipussaan, voit vastata paremmin viljan kysyntäpiikkeihin ja hinnanmuutoksiin.

Soilfood RINKI -levittäjäkoulutukset kiinnostivat tammikuussa

Tammikuussa pidettiin Soilfood Ringin ensimmäiset koulutukset. Aiheena olivat talvikalkitukset. – Kiitos kaikille mukana olleille. Talvikalkitukset onnistuvat yhteistyöllä. Tiedon lisääminen puolin ja toisin parantaa lopputulosta. Saimme hyvää palautetta ja konkreettisia ehdotuksia, joilla yhteistyötä voidaan kehittää edelleen, sanoo Veli-Pekka Salonen Soilfoodilta.

Kävikö niin, ettet päässyt tällä kertaa koulutuksiin, mutta haluaisit kuulla, mistä puhuttiin. Ota yhteyttä! Pohdimme vielä yhden lisäkoulutuspäivän järjestämistä.

Veli-Pekka Salonen
johtaja, operatiivinen yksikkö
p. 040 744 6529
veli-pekka.salonen@soilfood.fi


Soilfoodin kumppaniverkosto, jossa yhteistyö nostetaan uudelle tasolle. Rinkiin ei tarvitse erikseen liittyä. Meitä yhdistää asenne tehdä hommat parhaalla mahdollisella tavalla. Vuoden 2022 aikana Soilfoodin Rinki näkyy ja kuuluu enemmänkin.

Jaa

Lue myös