fbpx
Siirry pääsisältöön

Milloin on paras aika pellon kalkitukselle? Syyskalkitusten etuina ovat joustavammat aikataulut, pH-vaikutuksen saaminen jo seuraavalle satokaudelle sekä kalkin ja maan kosketuksesta syntyvä paras pH-vaikutus.

Suomessa kalkitus on monilla alueilla painottunut perinteisesti talveen, jolloin kalkitus ei häiritse kasvukauden töitä ja pellot kantavat. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet, ettei huonoa talvea kannata jäädä odottamaan.

– Kalkitus talvella sopii hyvin työrutiineihin, mutta huonoa talvea ei kannata kalkitusten kanssa odottaa. Viime talvi oli luminen mutta roudaton, kun lunta oli liikaa. Edellisenä vuonna ei talvea ollut etelässä lainkaan, vaan syksy jatkui kevääseen asti, huomauttaa Soilfoodin tuoteryhmäpäällikkö Mika Malin.

Syyskalkituksissa liikkumavaraa on enemmän: normaalina vuotena kalkitukset päästään aloittamaan heti puintien jälkeen.

Kalkitus on investointi tuleviin satoihin. Syksyllä levitetyn kalkin pH-vaikutus näkyy jo keväällä ja seuraavana satokautena.

– Sateisena syksynä kalkitusten aikataulua voidaan säätää ilmojen mukaan, liian märkää peltoa ei saa lähteä tiivistämään. Syyssade kalkituksen jälkeen on hyvä asia, sillä kosteus edistää kalkin imeytymistä maahan. Rakennekalkituksessa on kuitenkin huomioitava, että se tehdään kuivissa ja hyvissä olosuhteissa, jotta muokkauskin onnistuu ja rakennevaikutus saavutetaan, Malin jatkaa.

Syksyllä kalkitusten aikaikkuna on pidempi, ja liikkumavaraa on enemmän. Normaalina vuotena kalkitukset päästään aloittamaan heti puintien jälkeen.

Valmista maat ja kasvit seuraavaan kasvukauteen

Kalkitus on investointi tuleviin satoihin. Syksyllä levitetyn kalkin pH-vaikutus näkyy jo keväällä ja seuraavana satokautena. Parhaimman pH-vaikutuksen saa, kun kalkki on maan muokkauskerroksessa, kosketuksessa maahan. Syksy sopii hyvin myös rakennekalkitukseen, jossa kalkki muokataan maahan heti levityksen jälkeen.

Syyskalkitus on hyvä tehdä muutamaan viikkoa ennen lannoitusta ja heti perään voidaan kylvää syyskasvit.

– Syyskasveilla varmistetaan, että pelto on kasvipeitteinen talven ajan. Kasvipeitteisyys sitoo ravinteita peltoon ja estää niiden vapautumisen vesistöihin, jolloin ravinteet ovat kasvien käytössä seuraavalla kasvukaudella, Malin sanoo.

Ravinnepitoisilla kalkeilla voidaan varmistaa myös syyskasvien ja nurmien talvenkestävyyttä. – Kasvien talvehtimisessa tärkeää on muun muassa kalium. Esimerkiksi luomukelpoisen Soilfoodin PK-Hivenkalkin mukana peltoon saadaan kaliumia ja fosforia, sekä hyvä määrä hivenravinteita.


Berner logo

Soilfoodin kalkit valtakunnallisesti myös Viljelijän Berneriltä!
Soita 020 791 4040
tai katso alueelliset yhteystiedot >


Jaa

Lue myös