fbpx
Siirry pääsisältöön

Meidän tilallamme on kokeiltu ja erehdytty jo yli 20 vuotta.

Viljelemme luomukasvinviljelytilaa Vihdissä. Aloitimme erikoiskasveilla, sipulia ja valkosipulia. Istutus ja korjuu näillä kasveilla tapahtui pelkästään käsin. Riskit lisäysaineistossa, lannoitteissa, varastoissa ja työvoimassa olivat kovat. Se oli meidän tilamme tulikaste, opimme nopeasti. Viljelijällä on aina oltava All-In, kaikki pelissä.

Nykyään olemme mukana Carbon Action -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on etsiä tapoja, joilla voidaan vauhdittaa hiilen varastoitumista ilmakehästä peltomaahan ja todentaa sen varastoituminen tieteellisesti.

All-In -blogi. Malinien luomutila Vihdissä on mukana Carbion Action -hankkeessa.
Malinien luomutila Vihdissä on mukana Carbion Action -hankkeessa.

Nykyään olemme mukana Carbon Action -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on etsiä tapoja, joilla voidaan vauhdittaa hiilen varastoitumista ilmakehästä peltomaahan ja todentaa sen varastoituminen tieteellisesti.

Ei siis mitään uutta meille vai olisiko?

Tilallamme on seurattu monipuolista viljelykiertoa jo vuodesta 1994, käytetty aluskasveja, viljelty monilajisia nurmia ja seoskasvustoja. Nyt päätimme hypätä taas suoraan syvään päähän ja Carbon Action -ryhmäksi valikoitui All-In. Tässä ryhmässä tavoite on maksimoida hiilensidonta kaikin mahdollisin keinoin pyrkien mahdollisimman hyvään satoon. Porukkaan kuuluu monta kekseliästä ja rohkeaa viljelijää. Tämän porukan kanssa ideoita vaihdellaan ja epäonnistumisia vertaillaan hymyhuulin. Koelohkoksemme valikoitui yksi uusimmista ja huonoimmista lohkoista, aivan vilkkaan kylätien varrelta. Lohko on kaikkien paikallisten viljelijöiden avoimen arvostelun ja silmäilyn kohteena.

Koelohkoksemme valikoitui yksi uusimmista ja huonoimmista lohkoista, aivan vilkkaan kylätien varrelta. Lohko on kaikkien paikallisten viljelijöiden avoimen arvostelun ja silmäilyn kohteena.

Onneksi tähän on totuttu. Jokainen koelohko on jaettu kahteen osaan, verrokkiin ja varsinaiseen koelohkoon. Meidän koelohkollamme käytetään kevytmuokkausta ja verrokki kynnetään. Tämän vuoden viljelykasviksi valittiin viljelykiertoon sopiva härkäpapu. Lohko kylvettiin meille huippuaikaisin, jo vappuna.

Alku oli mahtava; oikea kylvötiheys, oikea kylvösyvyys, kostea kylvöpohja, tasainen itävyys ja dollarin kuvat isännän silmissä. Sitten päästiin juhannukseen, papu kukki komeasti ja vettä kaivattiin, sadetanssia tanssittiin. Vettä ei satanut, kukinta loppui, ja samalla satotavoitteet haihtuivat viimeisten vesipisaroiden mukana taivaalle. Eilen se puitiin, varisemistappiot ja matala kasvusto lisäsivät puintinautintoa, sato 1000 kg/ha luomuhärkäpapua. Tänä vuonna olisi voinut mennä huonomminkin, osa viljelijöistä murskaa koko härkäpapusatonsa peltoon.

Hiilensidonnan näkökulmasta katsoen tilanne ei ole niin vakava, sillä pelto jäi puinninkin jälkeen vihreäksi. Nyt härkäpavun ja oheiskasvien (lue rikkakasvit) puinnin jälkeen pellolla hyvää työtä jatkavat kerääjäkasvit italianraiheinä ja valkoapila. Yhteytys jatkuu, juuristo muokkaa maata, hiiltä sitoutuu pakkasiin asti ja härkäpavulta jääneet ravinteet sitoutuvat kasvimassaan. Kaikki tämä on mahdollista vain, jos isäntä ja muokkauskalusto pystytään pitämään pois pellolta rikkoja kurittamasta. Hiilensidontaa mitataan vuosittain ja olemme sitoutuneet hankkeeseen 5 vuoden ajaksi.

Hiilensidontaa mitataan vuosittain ja olemme sitoutuneet hankkeeseen 5 vuoden ajaksi.

Tulevina vuosina koelohkolla jatkamme aluskasvien käyttöä, kylvämme monilajisia nurmia, levitämme Soilfoodin ravinnekuitua ja käytämme orgaanisia lannoitteita, jankkuroimme koko lohkon ja odotamme tuloksia jännittyneinä.

Jälleen kerran on viljelijä sitoutunut tuotantoonsa All In – Kaikki pelissä. Me yritämme onnistua emmekä pelkää epäonnistumista uusien haasteiden edessä. Koetamme olla esikuvana muille, jotka eivät ole uskaltaneet vielä ryhtyä haastamaan itseään ja naapuriviljelijöitä.

Kirjoittaja on agronomi, omistautunut luomuviljelijä ja Soilfoodilla maatalousmyynnin aluemyyntipäällikkö.

Mika Malin

Maatalousmyynti; Länsi-Uusimaa, Itäinen Varsinais-Suomi, Keski-Suomi, Keski-Pohjanmaa ja Pohjois-Savo

040 836 3583
mika.malin@soilfood.fi

Jaa

Lue myös