fbpx
Siirry pääsisältöön

Soilfoodin toiminnan kautta saavutettiin viime vuonna yli 24 000 tonnin CO2-päästövähennykset. Ne syntyivät, kun maataloudessa korvattiin neitseellisiä tuotantopanoksia kierrätetyillä. – Ilman asiakkaitamme ei ole meitä. Yhdessä teollisuuden ja viljelijöiden kanssa meidän on mahdollista tehdä muutoksesta kiertotalouteen vielä merkittävästi isompi, sanoo CCO Sampo Järnefelt.  

Vuonna 2022 päästövähennykset syntyivät, kun maataloudessa korvattiin neitseellisiä lannoitteita ja maanparannusaineita teollisuuden sivuvirroista jalostetuissa kierrätetyillä tuotteilla.  

Kaikkiaan 320 000 tonnia sivuvirtoja hyödynnettiin tuotteina.  

– Yhteistyöllämme saavutimme 29 006 CO2-ekvivalenttitonnin päästövähennykset ja hiilinielujen kasvun. Kun luvusta vähennetään Soilfoodin operatiivisen toiminnan päästöt, on nettovaikutus 24 206 tonnia. Nettopäästövähennys vastaa noin 2 350 suomalaisen vuosittaista hiilijalanjälkeä, Järnefelt kertoo.  

Laskennan toteutti ulkopuolinen taho, Etteplan Oy. Laskennan taustalla on tuotekohtainen LCA-eli elinkaarilaskenta. 

Ravinteiden kierrätys on huoltovarmuutta 

Kaikkiaan maatalouteen kierrätettiin 1 364 tonnia typpeä, 598 tonnia kaliumia, 565 tonnia fosforia, 412 tonnia rikkiä ja 22 833 tonnia kalsiumia.  

Ravinteiden kierrätys on ainoa täysin kotimainen ja tuonnista riippumaton lannoitetuotannon muoto, ja konkreettinen esimerkki kannattavasta kiertotaloudesta.  

– Ravinteiden kierrätys parantaa ruoantuotannon omavaraisuutta ja Suomen huoltovarmuutta. Se suojaa ruoantuottajia merkittäviltä tuotantopanosten saantiin liittyviltä epävarmuuksilta ja hinnanvaihteluilta, joita on nähty viimeisen vuoden aikana, Järnefelt kertoo.  

Hän lisää, että tällä hetkellä kiertotaloustuotteiden kysyntä ylittää tarjonnan.  

– Kiertotalouden laajentumista rajoittaa edelleen teollisuuden sivuvirtojen saatavuus. 

Isompi vaikuttavuus kannattavuudesta tinkimättä  

Soilfoodin tavoitteena on korvata neitseellisiä luonnonvaroja kierrätetyillä paljon ja nopeasti. Vuoden 2023 alusta toimintaa laajennettiin: uusi liiketoiminta keskittyy palvelemaan teollisuutta kierrätyspohjaisilla raaka-aineilla. 

– Olemme edenneet nopealla vauhdilla tilanteeseen, jossa vastuullisuus ja hiilipäästöjen vähentäminen on teollisuudellekin yhä merkittävämpi kilpailuetu. Ensimmäiset kierrätystuotteet on jo toimitettu teollisille asiakkaillemme. Yhdessä eri toimijoiden kanssa pystymme nostamaan kierrätykseen ohjattavien materiaalivirtojen volyymin uudelle tasolle, Järnefelt toteaa.  

Soilfood on konkreettinen osoitus siitä, miten halusta parantaa maailmaa syntyy kannattavaa liiketoimintaa. Jalostamme teollisuuden sivuvirroista tuotteita maatalouteen ja teollisuuteen. Vuosittaisessa uudistavuusraportoinnissa avaamme toimintamme ympäristövaikutuksia. Tavoitteenamme on tehdä maailman muuttamisesta helppoa maanviljelijöille ja teollisuusasiakkaille.  

Lisätiedot:

Jaa

Lue myös