fbpx
Siirry pääsisältöön

Kalkitusvaikutus eli peltomaan pH:n nousu varmistaa, että arvokkaat ravinteet ovat kasvien saatavilla. Tämän lisäksi Soilfoodin Rakennekalkkien ja Tehokalkkien mukana peltoon lisätään merkittävä määrä kasveille käyttökelpoista fosforia – kaupan päälle.

Soilfoodin kiertotalouskalkeista Rakennekalkit ja Tehokalkit sisältävät liukoista fosforia, joka on välittömästi kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Tämä fosfori ei silti ole vesiliukoista eli huuhtoutumisherkkää. Tiedot kävivät ilmi Soilfoodin T&K:n ulkopuolisella, riippumattomalla taholla teettämistä uuttotutkimuksista (2021).

Fosforilannoitusvaikutus tuo kustannussäästöjä

Soilfoodin Rakenne- ja Tehokalkkien mukana kaupan päälle saatava fosforilannoitus on viljelijälle edullista. Esimerkkilaskelmat perustuvat tilanteeseen, jossa runsasmultaisen hiesusavimaan pH:ta nostetaan yhdellä viljavuusluokalla pH:sta 6 tavoitetasoon 6,4.

Soilfood Rakennekalkki V

Yhden viljavuusluokan nostoon tarvitaan Soilfood Rakennekalkkia 4,2 t/ha, jonka mukana peltoon lisätään 14.28 kg välittömästi kasveille käyttökelpoista fosforia. 

Kalkituksen mukana saatavan fosforilannoituksen arvo on noin 35,7 €/ha.*

Soilfood Tehokalkki IV

Yhden viljavuusluokan nostoon tarvitaan Soilfood Tehokalkkia 4,1 t/ha, jonka mukana peltoon lisätään 17,6 kg välittömästi kasveille käyttökelpoista fosforia.

Kalkituksen mukana saatavan fosforilannoituksen arvo on noin 44 €/ha.*

* Hinta-arvio perustuu tavanomaiseen viljelyyn myytävän fosforin arvioituun markkinahintaan 2,5 €/kg.

Hyödynnä arvokas fosfori vastuullisesti

Soilfoodin tuoteselosteissa on kerrottu tuotteista kokonaisfosforin ja liukoisen fosforin määrät. Liukoisen fosforin määrä kuvaa välittömästi kasvien käytössä olevan fosforin määrää. Kokonaisfosforin ja liukoisen fosforin erotuksesta puolestaan valtaosa vapautuu kasvien käyttöön hitaammin joko saman tai seuraavien vuosien aikana. Muutama prosentti kokonaisfosforista on jäännösfosforia, joka ei ole lainkaan kasvien käytettävissä. 

Kalkkien liukoinen fosfori ei ole lainkaan vesiliukoista eli huuhtoutumisherkkää. Siitä huolimatta on kalkituksen suunnittelussa huomioitava huuhtoumien ehkäiseminen: esimerkiksi talvella ei kannata kalkita lohkoja, joilta kalkki voi kokonaisuudessaan huuhtoutua vesistöön valumien tai tulvien vuoksi.

Soilfoodin kalkkilaskuriin on lisätty fosforilaskenta, joka kertoo kalkin mukana tulevan fosforilannoituksen määrän. Kokeile >


Hei! Huomioithan aina, että kalkituksen ja lannoituksen määrä on pellon ja kasvien tarpeen mukainen.

Kysy neuvoa Soilfoodin maatalousmyynnistä p. 020 1441 020
tai katso alueesi myyjän yhteystiedot >


Berner logo

Soilfoodin kalkit valtakunnallisesti myös Viljelijän Berneriltä!
Soita 020 791 4040
tai katso alueelliset yhteystiedot >Jaa

Lue myös