Siirry pääsisältöön

Soilfoodin Rakennekalkit ja Tehokalkit sisältävät merkittäviä määriä fosforia. Kalkkiemme liukoinen fosfori on suoraan kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Tämä fosfori ei silti ole vesiliukoista eli huuhtoutumisherkkää.

Soilfoodin T&K:n kalkeille teettämien uuttosarjatutkimusten perusteella kalkkituotteiden sisältämä liukoinen fosfori on välittömästi kasveille käyttökelpoista.

Tuoteselosteissamme on kerrottu tuotteista kokonaisfosforin ja liukoisen fosforin määrät. Liukoisen fosforin määrä kuvaa välittömästi kasvien käytössä olevan fosforin määrää. Kokonaisfosforin ja liukoisen fosforin erotuksesta puolestaan valtaosa vapautuu kasvien käyttöön hitaammin joko saman tai seuraavien vuosien aikana. Muutama prosentti kokonaisfosforista on jäännösfosforia, joka ei ole lainkaan kasvien käytettävissä.

Tutkituissa kalkeissa ei kuitenkaan ole lainkaan vesiliukoista eli huuhtoutumisherkkää fosforia. Tutkimus teetettiin ulkopuolisella, riippumattomalla tutkimuslaboratoriolla. 

Esimerkkilaskelma lannoitusvaikutuksen kustannussäästöistä

Soilfoodin Rakenne- ja Tehokalkkien mukana ”kaupan päälle” saatava fosforilannoitus on viljelijälle edullista.

Oheiset esimerkkilaskelmat perustuvat tilanteeseen, jossa runsasmultaisen hiesusavimaan pH:ta nostetaan yhdellä viljavuusluokalla pH:sta 6 tavoitetasoon 6,4.

Soilfood Tehokalkki IV

Yhden viljavuusluokan nostoon tarvitaan Soilfood Tehokalkkia 4,1 t/ha, jonka mukana peltoon lisätään 17,6 kg välittömästi kasveille käyttökelpoista fosforia.

Kalkituksen mukana saatavan fosforilannoituksen arvo on noin 44 €/ha.*

* Hinta-arvio perustuu tavanomaiseen viljelyyn myytävän fosforin arvioituun markkinahintaan 2,5 €/kg.


Rakennekalkkien sisältämää fosforia ei tarvitse laskea mukaan kokonaisfosforilannoitukseen, sillä rakennekalkit luokitellaan ympäristökorvauksen ehdoissa fosforin pidättämiseen tarkoitetuksi aineiksi. Tällöin niiden mukana peltoon levitettävää fosforia ei tarvitse huomioida kokonaisfosforilannoitusta laskettaessa.

Huomioithan aina, että kalkituksen ja lannoituksen määrä on pellon ja kasvien tarpeen mukainen. Kysy neuvoa Soilfoodin maatalouden asiantuntijoilta.


Hei! Heräsiko kysymyksiä tai haluatko tehdä tilauksen?
Soita maatalousmyyntiimme p. 020 1441 020
tai katso alueesi myyjän yhteystiedot >


Kalkkilaskuri

Kokeile kalkkilaskuria

Oikein valittu kalkki on tärkeä investointi, joka parantaa pellon tuottavuutta. Kalkituksella vaikutetaan maan rakenteeseen ja happamuuteen, mikä on kasvukunnon ja viljelyn kannattavuuden edellytys. Laske oman peltosi kalkkitarve kalkkilaskurilla ja vertaa tuotteita.

Kokeile kalkkilaskuria
Ei ole se ja sama, millä pellon kalkitsee. Tutki, vertaile ja valitse peltolohkolle sopivin vaihtoehto.

Tutustu kalkkivalikoimaamme

Soilfoodin laajassa kalkkivalikoimassa on tehokalkkien ja rakennekalkkien lisäksi ravinnepitoisia kalkkeja sekä maanparannuskalkkeja.

Tutustu tuotevalikoimaan

Jaa

Lue myös