fbpx
Siirry pääsisältöön

Typen täydennyslannoitus orgaanisilla kierrätyslannoitteilla on kustannustehokas tapa tavoitella tervettä kasvustoa ja hyvää satoa. Oikein tehdyllä lannoituksella voidaan myös vähentää rikka-, tauti- ja tuholaispainetta.

Kannattavassa ja ympäristöystävällisessä viljelyssä kasvinravitsemuksen perusta on hyvä valaa monipuolisen syväjuurisia ja typensitojakasveja sisältävän viljelykierron sekä karjanlantojen ja orgaanisten maanparannusaineiden varaan. Ne tarjoavat useimmiten runsaasti pääravinteita ja monipuolisesti hivenravinteita.

Selkeät hiven- tai sivuravinnepuutokset täytyy korjata laajasti esimerkiksi tuhkapohjaisilla tuotteilla tai täsmällisesti hivenravinnelannoitteilla. Liukoista typpeä edellämainituista kuitenkin useimmiten puuttuu korkeiden satojen saavuttamiseksi. Typen täydennyslannoitukseen löytyy onneksi tehokkaita vaihtoehtoja orgaanisista lannoitteista. 

Typpilannoituksen suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota kasvin kasvua rajoittaviin tekijöihin nimittäin liiasta typpilannoituksesta on muutakin haittaa kuin turhia kustannuksia. Kaikki lähtee maan kasvukunnosta: toimivasta vesitaloudesta, hyvästä maan rakenteesta, pH:sta, hivenravinnetasapainosta ja aktiivisesta pieneliötoiminnasta, jotta kasvi pystyy hyödyntämään sille annetut ravinteet. 

Olosuhteilla on tietenkin suuri merkitys. Viime vuosien kuivina alkukesinä lannoitusvasteet ovat voineet olla vähäisiä. Jos kasvilla ei ole vettä niin lannoituksesta ei ole hyötyä, päinvastoin se voi heikentää kasvin tilannetta.

Lannoitustehon optimoimiseksi tulisi levitys ajoittaa lähellä kasvin suurinta ravinteidenottoa, joka viljoilla on pensomisesta tähkänmuodostumisen saakka. Korkean hyötysuhteen saavuttamiseksi kertalannoitusmäärät tulisi pysyä alle 50 kilossa liukoista typpeä per hehtaari. 

Ylimääräinen typpi aiheuttaa ongelmia

Jos satokasvi ei pysty ottamaan kaikkea sille annettua typpeä muiden rajoitteiden vuoksi, on typpi herkästi huuhtoutuvaa tai haihtuvaa aiheuttaen ympäristöhaittoja tai se lannoittaa rikkakasveja. Liika typpi myös altistaa kasvit taudeille ja tuholaisille. Kasvi muuntaa typen aminohapoiksi ennen proteiinisynteesiä ja jos jotain synteesissä tarvittavaa hivenravinnetta puuttuu tai jos typpeä on vain liikaa saatavilla kasvin tarpeeseen nähden, jää aminohappoja runsaasti kasvinosiin houkutellen kasvitaudit ja -tuholaiset aterioimaan (Martinez et al. 2021). 

Kuitenkin riittävä kasvintarpeenmukainen lannoitus on edellytys kasvin terveydelle ja hyvälle kilpailukyvylle tauteja, tuholaisia ja rikkoja vastaan. Luomuviljelyssä täsmällisellä täydennyslannoituksella parannetaan satokasvin varjostusta ja kilpailukykyä rikkoja vastaan. Ajoitus ja oikea määrä ovat kuitenkin tärkeitä. Ennen kylvöä levitetyllä lannoitteella on heikko hyötysuhde, koska satokasvi ei ole vielä viikkoon tai kahteen ottamassa tehokkaasti ravinteita. Tämä korostuu etenkin keveillä mailla, joissa on runsas rikkapaine. Tällöin lannoitetaan helposti rikkoja. Sen sijaan oraille sijoittamalla levitettäessä saadaan ravinteet satokasville juuri ennen sen suurinta tarvetta. Tällöin myös maan tiivistymisriski on pienempi kuin aikaisin keväällä. Pohjamaa on ehtinyt kuivaa ja kasvusto alkanut haihduttamaan. 

Ravinteiden hallittu vapautuminen

Orgaanisissa lannoitteissa typpeä on useimmiten sekä liukoisessa että eloperäisessä muodossa. Liukoiset ravinteet ammonium- ja nitraattityppi ovat kasville välittömästi käyttökelpoisia. Orgaaniseen ainekseen sitoutunut typpi vapautuu hitaasti eloperäisen aineksen hajotessa, valtaosa saman kasvukauden aikana. Hidas vapautuminen tarjoaa kasville typpeä levityksen jälkeen ja edesauttaa jyvän valkuaispitoisuuden kasvua. Satokauden jälkeen orgaaninen typpi tulisi napata talteen syys- tai kerääjäkasveilla.

Orgaanisten lannoitteiden liukoinen typpi on kasveille mineraalityppeä tehokkaammin käytettävissä, koska kasvien typenotossa tarvitsema energia on saatavilla orgaanisen lannoitteen hiilestä.

Orgaaniset lannoitteet ovat myös tavanomaisella tilalla kilpailukykyinen vaihtoehto keinolannoitteille. 

Ravinneseos
Ravinneseos on hyvin juoksevaa ja imeytyy esimerkiksi veitsimultaimen avulla hyvin maahan

Tyynelän tilalla tehdään typpitäydennys oraille

Kirjoittajan isännöimällä Tyynelän tilalla Joutsenossa viljelykierron ja orgaanisten maanparannusaineiden ravinteita täydennetään Soilfoodin Ravinneseos-täydennyslannoitteella. Se levitetään sijoittamalla viljojen oraille niiden 2-3 -lehtivaiheessa. Käyttömäärä on ollut noin 10 kuutiota hehtaarille, missä on tullut liukoista typpeä 44 kg/ha, orgaanista typpeä 77 kg/ha, kaliumia 31 kg/ha, fosforia 9 kg/ha ja rikkiä 9 kg/ha. Näin on tilan savisilla mailla viime vuosina saavutettu keskimäärin 3000 kg hehtaarisatoja viljalla ja 1500 kg syysrypsisatoja. Parhailla kasvupaikoilla on päästy jopa kaksinkertaisiin satoihin verrattuna keskisatoon.

Syysrypsille Ravinneseosta on levitetty ennen kylvömuokkausta. Syysrypsin on loppusyksyn biomassamittausten perusteella todettu ottaneen parhaimmillaan yli 100 kg typpeä hehtaarilla. 

Syys- ja kevätviljojen oraille levitettäessä ajoitus on tärkeä. Jos levitys myöhästyy korrenkasvun alkuun, jää kasvustoon jälkiä. Orasvaiheen levityksen jälkiä ei muutaman viikon päästä levityksestä enää huomaa. 

Lannoituksessa jätettyjen nollaruutujen perusteella Ravinneseoksella on ollut korkea vaste satoon ja se on myös parantanut satokasvin kilpailukykyä rikkakasveja vastaan. 

Martinez et al. 2021

Kirjoittaja:


Kirjoittaja on yksi Soilfoodin perustajista.

Juuso Joona

050 360 9632
juuso.joona@soilfood.fi

Jaa

Lue myös