fbpx
Siirry pääsisältöön

Tapio Anttila Tattarin tilalta Myrskylästä on toiminut luomutilan isäntänä vuodesta 2014 lähtien. Hän on tilan 13:tta sukupolvea ja järjestyksessä 14. isäntä. Puolet tilan pelloista sijaitsee Myrskylässä ja loput Loviisassa. Luomutuotantoon Tattarin tilalla siirryttiin vuonna 1995 ja pelloilla viljellään syysvehnää, kevätvehnää, kauraa ja nurmea.

“Maata ei ole hoidettu sen suuremmin muuta kuin nurmen kautta tietysti, mutta maahan ei ole lisätty mitään tai ajateltu talviaikaisia kasvipeitteisyyksiä,” Anttila avaa tilan historiaa. “Vaarilla oli pieni lypsykarja. Siitä on nyt 50—60 vuotta aikaa. Edellisellä sukupolvella ei ollut yhtään eläintä eikä ole meilläkään.”

Loviisan pelloilla on liejusavi syvällä vastassa ja pellot ovat huomattavasti herkempiä kuivuudelle ja märkyydelle kuin Myrskylässä sijaitsevat maat. Äärisääilmiöt aiheuttavat Anttilalle eniten päänvaivaa. Välillä kun tulee kunnolla vettä ja välillä taas ei ollenkaan. “Niistä pitäisi selvitä ja sitten muutama kestorikkakasvi. Niihin täytyy lähivuosina paneutua hyvin vahvasti,” Anttila pohtii.

Kustannustehokkuus on ollut yksi merkittävä tekijä Soilfoodin tuotteissa ja sitten se kokonaisvaltainen palvelu, mikä siinä on tullut mukana.

Tattarin Tilalla panostetaan peltojen satotasojen nostoon kaikin tavoin. Anttilan tavoite on nostaa viljapinta-alan keskisato 5000 kiloon hehtaarilta. Tavoitteen saavuttamiseksi Anttila on ottanut avukseen Soilfoodin maanparannustuotteet. “Kustannustehokkuus on ollut yksi merkittävä tekijä Soilfoodin tuotteissa ja sitten se kokonaisvaltainen palvelu, mikä siinä on tullut mukana.” Anttila summaa. ”Sen takia lähtisin tätä suosittelemaan muillekin.”

Soilfoodin Maanparannuskuiduilla peltoihin lisätään multavuutta ja ne auttavat myös maan vedenpidätyskykyyn. Kuivaan aikaan kuitu pidättää vettä ja taas märällä imee itseensä ylimääräistä kosteutta. ”Helpoin ja nopein tapa nostaa multavuutta. Yhdistettynä nurmeen se on kyllä tuottanut tulosta,” Anttila kertoo ja muistuttaa vielä: ”Kuitujenkaan vaikutus ei tule heti, mutta pitää olla viitseliäisyyttä ja uskallusta.”

Helpoin ja nopein tapa nostaa multavuutta.

Soilfood Ravinnekuitua Anttila on levittänyt pelloilleen neljässä vuodessa yhteensä 19 000 tonnia. “Viime syksynä levitettiin Ravinnekuitua ja se kasapaikka näkyy kaikkein vahvimpana tällä hetkellä siinä kaurapellossa, että kyllä se toimii. Sillä kohtaa kasvusto on selkeästi tummempi,” Anttila kertoo. Soilfoodin Ravinnekuidut soveltuvat erinomaisesti levitettäväksi nurmelle, ennen syyskasvien kylvöä tai sängelle mullattavaksi.

Soilfood Boostit ja Ravinneseokset sekä Hivenlannoitteet taas tuovat maaperään kaivattuja ravinteita. “Ollaan Soilfoodin kanssa tehty lannoitussuunnittelua. Soilfoodin lannoitteet on olleet riittävän väkeviä, jolloin käyttömäärä on pysynyt riittävän pienenä ja niitä on tehokasta levittää,” Anttila kiittelee.

Kyllä se näkyy kasvustossa, kasvussa ja sadossa, että minne on panostettu niillä tuotteilla.

Ennen Soilfoodin tuotteita Anttila olikin pattitilanteessa: “Ei ollut sopivia lannoitteita edes markkinoilla muutamia vuosia sitten. Soilfood tuli juuri sopivaan väliin ja ratkaisi sen ongelman. Ja niillä tuotteilla on jo osalla pinta-alalla päästy lähes satotavoitteeseen. Kyllä se näkyy kasvustossa, kasvussa ja sadossa, että minne on panostettu niillä tuotteilla. Kyllä tuotteet vastaavat kasvun tarpeeseen.”


Tapio Anttilan käyttämät luomutuotantoon sopivat Soilfoodin tuotteet:

Soilfood Ravinnekuidut
Soilfood Boostit
Soilfood Ravinneseokset
Soilfood Hivenlannoitteet

Jaa

Lue myös