fbpx
Siirry pääsisältöön

– Perustimme Soilfoodin reilu viisi vuotta sitten, kun ymmärsimme, että vain laaja teollinen mittakaava voisi johtaa merkittävään muutokseen maatalouden tuotantopanosten valmistuksessa. Katsomme, että nyt aika on valmis isompaan muutokseen myös teollisuuden ajattelussa ja materiaalitehokkuudessa, sanoo toimitusjohtaja Eljas Jokinen Soilfoodilta. Teollisuuden sivuvirroista tuotteita jalostava kiertotalousyritys laajentaa 2023 toimintaansa ja alkaa tarjota sekä kehittää teollisuudelle kierrätyspohjaisia raaka-aineita. Tätä kautta nostetaan kiertotalousratkaisujen kannattavuutta ja kilpailukykyä. Se on edellytys sille, että siirtymä kiertotalouteen todella tapahtuu.

Päästöjen vähentäminen ja tiukentuvat vaatimukset hiilineutraaleille tuotteille sekä tuotannolle. Etenemme nopealla vauhdilla tilanteeseen, jossa vastuullisuus on teollisuudelle yhä merkittävämpi kilpailuetu.

– Vastaamme tähän tarpeeseen uudella liiketoiminnalla, joka keskittyy palvelemaan teollisuutta kierrätyspohjaisilla raaka-aineilla. Toiminnan laajentaminen maataloudesta teollisuuteen on strateginen muutos, joka vie konkreettisesti eteenpäin missiotamme korvata neitseellisiä raaka-aineita kierrätetyillä paljon ja nopeasti. Yhdessä eri toimijoiden kanssa pystymme nostamaan kierrätykseen ohjattavien materiaalivirtojen volyymin uudelle tasolle, Jokinen sanoo.

Yrityksen tavoitteena on tarjota kiertotalouden kilpailukykyisimmät tuotteet ja palvelut niin maatiloille kuin teollisuudelle.

Huomattavia panostuksia kehitykseen ja innovaatioihin

Vuoden 2023 alusta käynnistettävä uusi liiketoiminta tarkoittaa entistä merkittävämpiä panostuksia kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Jo nyt työtä tehdään uusien hyödynnettävien sivuvirtojen tunnistamiseksi sekä kiertotaloustuotteiden jalostusasteen nostamiseksi.

– Kaiken keskiössä on varmistaa, että sivuvirtojen hyötykäyttöratkaisut ovat tulevaisuudessakin kilpailukykyisiä sivuvirtoja tuottavalle teollisuudelle. Edelleenkin hyödyntämiskelpoisia sivuvirtoja päätyy esimerkiksi polttoon, vaikka jo vuosia sitten annetussa EU:n jätehierkiassa kierrätys- sekä uusiokäyttöratkaisut ovat energiahyödyntämistä suositeltavampia ratkaisuja. Markkinaa rajoittaa edelleen sivuvirtojen saatavuus, Jokinen sanoo.

Venäjän sota Ukrainassa ja sitä seuranneet pakotteet tekivät uudella tavalla näkyviksi kansainväliset riippuvaisuussuhteet niin teollisuudessa kuin maataloudessa. Esimerkiksi kotimainen ruoantuotanto on ollut riippuvaista ulkomailta tuoduista fossiilisista lannoitteista ja niiden raaka-aineista.

Sivuvirtojen hyödyntäminen teollisuuden raaka-aineina ja maatalouden lannoitteina on kestävää. Samalla malli vahvistaa huoltovarmuutta ja omavaraisuutta.

Onnistumisen opit mukaan uuteen markkinaan

Jokinen muistaa hyvin, miten vuonna 2016 Soilfoodin operatiivisen toiminnan käynnistyessä moni epäili, voiko ravinteita ja orgaanista ainesta kierrättämällä rakentaa kannattavaa liiketoimintaa.

Tänä päivänä Soilfood on Suomen suurin kierrätyslannoitteiden ja -maanparannusaineiden valmistaja. Viidessä vuodessa yritys on yltänyt 10 miljoonan euron liikevaihtoluokkaan.

– Kiertotaloustuotteiden jalostaminen ja toimittaminen maatiloille, osaksi ruokaketjua, on kerryttänyt meille osaamista, jonka laajennamme nyt uusille toimialoille. Kokemus antaa meille hyvän selkänojan. Me tiedämme, millaisia vaatimuksia sivuvirtojen kierrättäminen ja jalostaminen asettavat laadulle, innovaatioille ja operatiiviselle toiminnalle.

Lisätiedot:

Eljas Jokinen
toimitusjohtaja
Soilfood Oy
eljas.jokinen@soilfood.fi
p. 040 703 1442

Jaa

Lue myös