fbpx
Siirry pääsisältöön

Mikä on oikea määrä kalkkia pellolle? Mikä tuote sopii lohkolle parhaiten? Kalkitusta kannattaa suunnitella rauhassa. Kalkitusaineissa on eroja, ja tuotevalinnalla on suuri merkitys tulevaisuuteen.

Kalkkimäärien mitoitus on enää harvoin ”rekka per 10 ha”. Oikean kalkkilaadun ja -määrän valinnassa paras lähtökohta on analysoitu ja tarpeeksi edustava maanäyte.

Peltomaiden happamuus vaikuttaa ravinteiden liukoisuuteen maassa ja siten kasvien ravinteidenottoon. Lannoituksen ja kalkituksen suunnittelu on hyvä perustaa säännöllisiin viljavuustutkimuksiin. Yleinen tavoite-pH on multavuudesta riippuen savimailla noin 7 ja karkeilla kivennäismailla noin 6,5 sekä eloperäisillä mailla noin 6.

Lähde: Eurofins

Miten valita oikea tuote ja määrä?

Tuotevalinta on hyvä tehdä lohkon tarpeiden mukaan, sillä väärä tuote voi jopa heikentää lohkon tilannetta. Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan pitää savimaille ajettua liian magnesium-pitoista kalkkia, jolla heikennetään maan rakennetta – vaikka pH saadaankin nousemaan.

1. VALITSE KALKKI LOHKOSI MUKAAN: analysoitu maanäyte on paras pohjatieto.

2. VERTAILE HEHTAARIKUSTANNUKSIA TONNIHINNAN SIJAAN!

3. HUOMIOI KALKITUKSEN MUKANA TULEVAT RAVINTEET.

4. VALITSE OIKEA HETKI LEVITYKSIIN.

Tuotteita vertailtaessa kannattaa verrata tonnihinnan sijaan hehtaarikustannuksia: Soilfoodin poikkeuksellisen tehokkailla kalkeilla tavoiteltu vaikutus saadaan pienemmillä levitysmäärillä, jolloin saatat säästää kustannuksissa merkittävästi.

Lisäksi Soilfoodin kalkit sisältävät huomattavia määriä pää- ja hivenravinteita, ja niillä pystytään kalkituksen ohella vaikuttamaan tulevan satokasvin lannoitukseen sekä maan ravinnevarastoihin.

Kalkin raekoko vaikuttaa sen käyttäytymiseen maassa: mitä hienompaa kalkkilaatu on, sitä nopeammin se liukenee maahan ja nostaa pH:ta. Eli sitä suurempi on kalkin nopea neutralointikyky.

Soilfoodin kalkkilaskuri auttaa valitsemaan tuotteet ja laskemaan kalkin tarpeen >


Berner logo

Soilfoodin kalkit valtakunnallisesti myös Viljelijän Berneriltä!
Soita 020 791 4040
tai katso alueelliset yhteystiedot >


Jaa

Lue myös