fbpx
Siirry pääsisältöön

HOX! On taas se aika vuodesta, kun otetaan kainaloon lapio ja kalsarit – ja suunnataan pellolle. #Kalsarihaaste selvittää jälleen, millainen on peltojen kasvukunto ja pieneliöstötoiminta. Tässä haasteessa reikäiset alusvaatteet ovat ylpeyden aihe!

Kiinnostaako, minkälainen pieneliöstön kuhina maan alla käy? #Kalsarihaaste starttaa kolmatta kertaa 22.5.2021. Lähde mukaan!

Haasteessa puuvillaiset kalsarit haudataan maahan 15 sentin syvyyteen yli kahden kuukauden ajaksi. #Kalsarihaaste on hauska ja havainnollinen keino tutustua maaperän pieneliötoiminnan aktiivisuuteen.

Mikrobit ja sienet hajottavat maassa eloperäistä ainesta, jota puuvillakangaskin on, saadakseen niistä energiaa ja ravinteita.

Siis mitä reikäisemmät kalsarit maasta kaivetaan elokuun lopussa esiin, sitä aktiivisempi on maan pieneliötoiminta!


Mukaan #kalsarihaasteeseen? Toimi näin.

1.

Hautaa 15 cm:n syvyyteen peltomaahan toukokuun puolivälissä luonnonkuituiset, mieluiten puuvillaiset, kalsarit. Muista merkitä paikka, jotta löydät sen helposti syksyllä!

2.

Ota kuva Kalsareiden hautaamisesta ja jaa se Facebookissa tai Instagramissa hashtagilla #kalsarihaaste. Merkitse kuvaan @Soilfood_oy, jotta näemme, että lähdin haasteeseen mukaan.

3.

Kalsarit kaivetaan ylös viikonloppuna 27.-29.8.2021. Jaa somessa hashtagilla #kalsarihaaste myös kuva ylöskaivetyista kalsareista, jotta nähdään, kuinka paljon niissä on reikiä.

Kalsareiden hautauspaikka kannattaa merkitä merkkilipulla, jonka saat ladattua tulostettavaksi tästä.


Mikä ihmeen #kalsarihaaste?

Me Soilfoodilla innostuimme keväällä 2019 sosiaalisessa mediassa jo aiemmin levinneestä testistä, jossa kalsareiden maatumisen perusteella arvioidaan pellon kasvukuntoa ja mikrobiologista toimintaa.

Soilfoodin maatalousmyynnistä moni viljelee maata, ja meitä kiinnosti omien peltojemme kasvukunto. Samalla haastoimme tietenkin kaikki muutkin mukaan selvittämään peltomaidensa kuntoa!

Soilfoodin perustajajäsen, agronomi Juuso Joona kirjoitti aiheesta tuolloin myös blogin.

Kesällä 2020 #kalsarihaaste kiinnosti sekä viljelijöitä että suurta yleisöä. Palaa viime kesän tunnelmiin, vaikka Maaseudun Tulevaisuuden tai Iltalehden artikkelin kautta:

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1099870

https://www.iltalehti.fi/kotimaa


Jaa

Lue myös