fbpx
Siirry pääsisältöön

Syyskuinen sade ropisi KUITU-hankkeen pellonpiennartapahtumassa Tuusulassa tiistaina 8.9. Sää sopikin tapahtuman teemaan, sillä hankkeessa selvitetään valuma-aluetasolla, voiko metsäteollisuuden sivuvirroista jalostettavaa Soilfood Ravinnekuitua hyödyntää maatalouden ravinnevalumien hillinnässä.

Ravinnekuitu on maanparannusaine, jota käytetään maataloudessa parantamaan pellon kasvukuntoa. Ravinnekuidusta hyötyvät myös vesistöt, sillä kuitu vähentää Luonnonvarakeskuksen aiempiin kenttäkokeisiin perustuvan tutkimuksen mukaan maa-aineksen mukana kulkeutuvan fosforin huuhtoutumista jopa puolella.

Paikalle oli saapunut kolmisenkymmentä kuulijaa, mm. paikallisia viljelijöitä ja maanomistajia sekä maataloushankkeissa työskenteleviä. Vesiensuojelun tehostamisohjelman ohjelmapäällikkö Antton Keto ympäristöministeriöstä kiitti erityisesti maanviljelijöitä, jotka ovat lähteneet mukaan yhteistyöhön. Kyse on pitkäjänteisestä työstä, jonka hyödyistä päästään toivottavasti tulevaisuudessa nauttimaan myös Tuusulan ulkopuolella.

Valuma-aluetason tutkimus on vasta lähtenyt käyntiin, ja esimerkiksi kuidun vaikutuksia Noormarkinojan vedenlaatuun seurataan jatkuvatoimisilla vedenlaatuantureilla sekä yksittäisillä vesinäytteillä syyskuun alusta lähtien.

Esitysten lisäksi päivän aikana tutustuttiin vedenlaadun seurantapisteeseen ja Risto Lauttamus kertoi kuidun levityksen käytännöistä. Nyt toivotaan vain kuivempia kelejä, jotta kuitua päästäisiin levittämään.

Katso KUITU-hankkeen pellonpiennarpäivän esitykset:

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kimmo Rasa kertoi puheenvuorossaan aiemmin tehdyistä Jokioisten kuitukentän koetuloksista.

Soilfoodin maatalousmyynnin johtaja Sampo järnefelt esittelee Ravinnekuidun hyötyjä viljelijälle.

Tilaisuuden muut puheenvuorot on katsottavissa Luonnonvarakeskuksen Youtube-kanavalta.

Jaa

Lue myös