fbpx
Siirry pääsisältöön

St1 Oy:n Kajaanin laitoksella tuotetaan sahanpurusta bioetanolia ja sivutuotteina muita puupohjaisia tuotteita. Yhtenä sivutuotteena syntyvä ravinnepitoinen sivuvirta ohjataan hyötykäyttöön maatalouteen jatkossa Soilfoodin kautta. Tehtaan alueelle tehty allasinvestointi varmistaa jatkuvan tuotantoprosessin sujuvuutta ja kierrätyslannoitteen tasalaatuisuutta.

St1 Oy:n Cellunolix® konseptin laitoksella Kajaanissa tuotetaan paikallisesta sahanpurusta bioetanolia, ligniiniä sekä luomulannoitetta pelloille ja muita sivuvirtoja. Valmistuessaan muutama vuosi sitten St1:n Kajaanin tehdas oli maailman ensimmäinen sahanpurua raaka-aineenaan hyödyntävä etanolitehdas.

– Biojalostamon kaikki puusta saatavat tuotejakeet pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti hiilidioksidipäästöjä minimoiden. Yhteistyö Soilfoodin kaltaisen kiertotalouden osaajan kanssa tukeekin vahvasti sekä Kajaanin laitoksen että koko yhtiön strategiaa CO2-hyvän energian tuottamisesta, sanoo kehityspäällikkö Joonas Hämäläinen St1 Oy:stä.

Maatalouskäytössä ravinnepitoisella sivuvirralla korvataan fossiilisilla raaka-aineilla tuotettua typpeä. Samalla lisätään peltomaan orgaanisen aineen määrää eli kasvatetaan maaperän hiilinielua.

Investointi varastopalveluun varmistaa laatua

Soilfood ottaa vastuun bioetanolilaitoksen sivuvirrasta sen syntypaikalta alkaen. Solmitun yhteistyösopimuksen myötä Kajaaniin tehtiin merkittävä investointi varastointipalveluun.

– Meille on tärkeää teollisen asiakkaamme jatkuvan tuotantoprosessin sujuvuus sekä sesongeittain myytävän kierrätyslannoitteen laatu. Kajaanin varastointipalvelu varmistaa nyt, että St1:n tuotantoon eivät maatalouden sesongit vaikuta ja että viljelijöille on tarjolla tasalaatuinen lannoite, kun sitä kasvukaudella tarvitaan, tiivistää toimitusjohtaja Eljas Jokinen Soilfoodilta.

Sivuvirtana syntyvä nestemäinen orgaaninen lannoite sisältää typpeä ja rikkiä sekä pienemmän määrän kaliumia ja fosforia. Se ohjataan maatalouskäyttöön pääosin Pohjois-Savon sekä Keski-Suomen kotieläin- ja kasvisviljelytiloille.

Lisätiedot:

Joonas Hämälainen
Kehityspäällikkö
St1 Oy
p. 050 493 8822
joonas.hamalainen@st1.fi

Eljas Jokinen
Toimitusjohtaja
Soilfood Oy
p. 040 703 1442
eljas.jokinen@soilfood.fi


Jaa

Lue myös