fbpx
Siirry pääsisältöön

Soilfood toi vuosi sitten markkinoille ensimmäiset suomalaisessa maataloudessa syntyvät hiilinielut. Luotettavat ja kestävää ruokaketjua rakentavat hiilinielukrediitit ovat herättäneet kiinnostusta ostajissa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. – On hienoa päästä kehittämään liiketoimintaa, jossa kiertotaloudesta tehdään entistä kannattavammaksi sekä viljelijöille että teollisuudelle. Suomalaisilla pelloilla syntyvät luotettavat kotimaiset hiilinielut, sanoo Tanya Santalahti. Hänet aloitti hiilinieluliiketoiminnan tuoteryhmäpäällikkönä maaliskuussa. 

Tanya Santalahti (KTM, MMM) on nimitetty hiilinielujen tuoteryhmäpäälliköksi. Hän vastaa jatkossa hiilinielutuoteryhmän kehittämisestä sekä myynnistä. Santalahden taustassa yhdistyvät pitkä kokemus b-to-b-myynnistä, oman maatilan kautta syntynyt ymmärrys maataloudesta sekä tuoreet maisteriopinnot maa- ja metsätaloustieteistä.  

– Haluan olla kehittämässä kiertotaloutta. Koen tärkeäksi, että myynnistä saatu tuotto jaetaan tasan maanviljelijöille, teollisuudelle ja Soilfoodille. Kannattavuuskriisin keskellä painivalle maataloudelle hiilinielukauppa on mahdollisuus lisätulolle, teollisuudelle se on kannustin ohjata sivuvirtoja hyötykäyttöön, Santalahti sanoo.  

hiilinielut tuoteryhmäpäällikkö
Tanya Santalahti haluaa kehittää yhteistyöllä kestävämpää maataloutta, niin soilfoodilaisena kuin maatilan emäntänä. –  Jaan erityisesti Soilfoodin arvot. Ajattelen, että kiertotalous on se, mitä kohti meidän pitää ja kannattaa pyrkiä. Koen, että olen päässyt unelmatyöhön, jossa voin tehdä hyvää tälle maailmalle.  

Luotettavat hiilinielukrediitit  

Hiilinieluja syntyy, kun maanviljelijä käyttää maan kasvukunnon kohentamiseen Soilfoodin Maanparannuskuituja. Osa kuitujen sisältämästä hiilestä sitoutuu maahan pitkäaikaisesti, kun maanparannuskuitu vaikuttaa pellossa. 

Soilfoodin Maanparannuskuitujen käytöstä peltomaassa syntyvät hiilinielut verifioitiin kaksivuotisen projektin päätteeksi. Mallintamisessa on käytetty Suomen ilmatieteenlaitoksen kehittämää Yasso-mallia, jota käytetään myös monen valtion kasvihuonekaasuinventaarion mallintamisessa. 

– Uskon, että Soilfoodin maaperän hiilinielujen luotettavuudella ja laadulla voidaan parantaa koko päästökompensaatioalan mielikuvaa, Santalahti sanoo.  

Santalahti näkee uuden tehtävänsä merkityksellisenä niin koko kiertotalous- ja päästökompensaatioalalle, mutta erityisesti taloudellisessa ahdingossa oleville viljelijöille. Hän tietää, mistä puhuu. Kaksi vuotta sitten hän siirtyi miehensä kanssa 1800-luvulta peräisin olevan sukutilan viljelijöiksi. Pientä varsinaissuomalaista viljatilaa hoidetaan päätoimisten töiden ohessa. 

Mitä ovat Soifoodin hiilinielut ja miten ne syntyvät? Lue lisää >>


Jaa

Lue myös