fbpx
Siirry pääsisältöön

Perätalon tilalla Joutsenon Ravattilan kylässä oli 2019 ensimmäinen täysin luomutuotantovuosi. Alkuun viljelykierrossa on ollut kevätvehnä, härkäpapu ja kaura.

Perätalon tilan haasteina ovat maan multavuuden parantaminen, oikeiden muokkausmenetelmien löytäminen ja luomuvehnän satotason nosto 4000 kiloon hehtaarilla. Ravattilan kylällä Imatran ja Lappeenrannan välissä vallitsee myös haasteellinen mikroilmasto.

– Tila on kuivina kesinä erittäin vähäsateinen. Multavuuden nosto on ensisijaisen tärkeää, jotta saadaan paremmin sidottua kosteutta maaperään kasvien käyttöön, Perätalon isäntä Matti Lähde täsmentää. – Vähäsateisuus tuo haastetta luomulle myös rikkatorjunnan kanssa.

Suorakylvöstä luomutuotantotilaksi

Matti Lähde siirtyi luomutuotantoon neljä vuotta sitten päästäkseen kasvinsuojeluaineiden käytöstä kokonaan. Tuotantosuunnan muutos oli isännän mukaan helppo toteuttaa Perätalon tilalla 15 suorakylvövuoden jälkeen. Suorakylvössä viljeltävän kasvin siemenet kylvetään muokkaamattomaan maahan edellisen kasvin sänkeen, joten kasvimassa oli jo valmiiksi maan pintakerroksessa. – Tilan maat on hieta- ja hiesumaita, suht kovia sinällään. Suorakylvö oli hyvä ratkaisu aikoinaan ja siitä oli helppoa siirtyä luomuun, isäntä kertoo.

Väkevöinti tehostaa lietelannan käyttöä lannoitteena

Luomutuotannon lannoitusratkaisut ja taloudelliset tekijät vaikuttivat myönteisesti tuotantosuunnan muutokseen Perätalon tilalla.

– Satotavoite luomuvehnälle on 4000 kiloa hehtaarilta. Aikaisempien vuosien perusteella se on myös saavutettavissa näillä lannoitteilla, kunhan sääolosuhteet ovat kunnossa ja saadaan vettä, Lähde summaa.

Tilalla hyödynnetään maan kasvukunnon parantamisessa sekä hitaassa lannoituksessa Soilfood Ravinnekuituja viherlannoitusnurmen päättämisen yhteydessä, ja viljojen lannoitus hoidetaan oraslannoituksena väkevöidyllä lehmän lietelannalla. Lietelanta väkevöidään Soilfood Ravinneseos ja Boost NKS Premium -lannoitetuotteiden avulla.

Väkevöinnillä saadaan lietelannan ravinnearvot vastaamaan paremmin kasvin tarpeita sekä pystytään pienentämään hehtaarikohtaisia levitysmääriä lannan ravinnepitoisuuden kasvaessa.

Kasvin ravinnetarpeiden huomioiminen lannoituksessa

Varsinkin luomutilalla on tärkeää turvata kasvin alkuunlähtö, jotta varmistetaan kasvin kilpailu rikkakasvien kanssa. Riittävä kaliumlannoitus turvaa kasvin kasvua stressaavissa olosuhteissa.

– Lisälannoitukset keväällä lisäävät viljakasvin ravinteiden saantia. Soilfoodin lannoitteissa on ravinteita paljon ja keväisin kasville tärkeä typpi saadaan myös annettua niiden mukana, Lähde kertoo.

“Soilfoodin lannoitteissa on ravinteita paljon ja keväisin kasville tärkeä typpi saadaan myös annettua niiden mukana.”

Matti Lähde

Lietemäinen Soilfood Ravinneseos sisältää monipuolisesti merkittäviä määriä kasvien tarvitsemia pää-, sivu- ja hivenravinteita. Ravinneseoksia käytetään viljojen sekä öljy- ja palkokasvien peruslannoitukseen sekä nurmien lannoittamiseen. Perätalon tilalla Ravinneseoksen ravinnearvoja on tehostettu Soilfood Boost NKS Premiumilla vastaamaan tarkemmin tilan ravinnetarpeita.

Boost NKS Premium on orgaaninen väkevä nestelannoite. Orgaaninen lannoitevalmiste ei happamoita maata ja tuotteen sisältämä orgaaninen aines lisää maaperän biologista aktiivisuutta. Pääravinteista Boost NKS Premiumissa on typpeä ja kaliumia. Typestä suuri osa on liukoista ja täten heti kasvien käytettävissä.

Soilfoodin lannoitteiden helppokäyttöisyys takaa onnistumisen

Perätalon tilalla väkevöity lietelanta levitetään keväisin oraslevityksenä.

– Multaavalla laitteella on levitetty oraalle ja se on toiminut erittäin hyvin. Soilfoodin tuotteiden kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa ja kaikki tuotteet ovat olleet urakoitsijoiden helppo levittää, Lähde kehuu yhteistyötä. – Soilfoodin kanssa on kyllä kaikki hoitunut joustavasti ja tiedonkulku on toiminut mukavasti molempiin suuntiin.

“Soilfoodin tuotteiden kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa ja kaikki tuotteet ovat olleet urakoitsijoiden helppo levittää”

Matti Lähde

Isäntä haluaa kuitenkin muistuttaa suunnittelun ja ennakoinnin tärkeydestä. ”Kannattaa olla ajoissa liikkeellä Ravinnekuitujen ja lannoitteiden kanssa. Kevätlevitykset kannattaa suunnitella jo edellisenä syksynä, ja sitten taas syyslevitykset pitää miettiä viimeistään keväällä valmiiksi. Silloin on joustavat toimitukset: pystytään sopimaan toimittajien ja urakoitsijoiden kanssa aikataulut paremmin.”


Tutustu tuotteisiin:


Lisää tietoa nestemäisten kierrätysravinteiden käytöstä maataloudessa? Tutustu Luonnonvarakeskuksen Nesteravinne-hankkeeseen.

Jaa

Lue myös