fbpx
Siirry pääsisältöön

Pirkko ja Jaakko Suominen ovat kasvattaneet 12 lehmän tilan 140 lehmän luomutilaksi. Lehmät, jotka tunnetaan yhä jokainen nimeltä, tuottavat maidon maailmaakin valloittaneeseen Jymy-jäätelöön. Tilan hoidon ohessa on kasvatettu kaksi poikaa jatkamaan kotitilaa ja luomaan uutta, kuten jäätelötehtaan ja luomukanatilan.  

– Yhtään asiaa ei saa jättää huomiselle, vaan kaikki mikä tulee vastaan, tehdään tänään. Ja tehdään hyvin!, Pirkko ja Jaakko kertovat työtavoistaan.  

Luomutila löysi oman tiensä  

Kun Suomiset päättivät vuonna 1995, että Vennan tilasta tulee luomutila, maailmassa ympärillä tapahtui suuria muutoksia. Suomi oli juuri liittynyt EU:hun ja lähempänäkin omilla pelloilla näkyi pitkän ajan kuluessa tapahtuneita muutoksia ja haasteita. Varsinaissuomalaiset savimaat olivat huononevassa kunnossa ja vaativat viljelykiertoa ja nurmenviljelyä.  

– Pitää tarkastella ympäröivää maailmaa sekä tilaa sen omista lähtökohdista käsin. Me olimme pieni toimija, eikä meillä ollut mahdollisuutta pärjätä suuremmille. Piti erikoistua. Lähdimme hakemaan lisäarvoa luomusta, kertoo Jaakko päätöksen taustoista. 

– Olin tutustunut luomuviljelyyn opiskeluaikoina ja harjoittelujaksoina. Luomuviljely ei ollut vielä kovin yleistä, mutta parhaat onnistui jo silloin. 

Ei luomuviljelykään aina ole pelkästään ruusuilla tanssimista ollut, mutta monia asioita yhdistelemällä Vennan tilalla on onnistuttu. Suomisten arvomaailman mukaisesti peltojen hyvinvointi on kaiken lähtökohta, mutta se ei rajoitu vain siihen.  

– Soilfood on oikealla asialla. Me jaamme samanlaiset arvot, joten yrityksen tuotteita on helppo ottaa käyttöön. Olemme satsanneet paljon arvojemme mukaiseen toimintaan. Ympäristön ja eläinten hyvinvointi, luomun ja lähiruoan arvostus muodostavat kokonaisuuden, joka näkyy tilallamme ja toiminnassamme. 

Luksusjäätelön maito tulee hyvinvoivilta lehmiltä  

Vennan luomutilalla tuotetusta maidosta valmistetaan suomalainen Jymy-luomujäätelö. Jymy-jäätelön takana ovat Suomisten pojat. Jymybrändille laadukkaat raaka-aineet, luomuajattelu, lehmien ja peltojen hyvinvointi on kaikki kaikessa – ja siihen Suomisten tila vastaa.  

Eläimille tarjottava rehu on haluttu saada läheltä. Yhteistyö lähialueiden luomutilojen kanssa toimii hyvin ja takaa sen, että kaikki eläinten rehu saadaan läheltä.  

– Tiedämme myös, mitä näiden lehmien laiduntamiin peltoihin on kylvetty viimeisten 25 vuoden aikana ja miten peltoja on lannoitettu, Jaakko sanoo. 

Jaakko Suominen Vennan tila

“Kasvu nojaa kiertolannoitteisiin ja typensitojakasveihin” 

Vennan luomutilalla viljellään melkein kaikkea muuta paitsi erikoiskasveja: kevät- ja syysviljoja, hernettä, härkäpapua ja öljykasveja – pellavaakin joskus.  

Päästöjä on vähennetty monin eri tavoin.  

– Emme käytä fossiilisia lannoitteita, vaan kasvu nojaa typensitojakasveihin sekä kiertolannoitteisiin. Viljankuivaukseen ei käytetä fossiilisia polttoaineita ja tilallamme on omaa aurinkovoimaa. Peltomaan maksimaalinen kasvipeitteisyys auttaa myös, tiivistää Jaakko. 

Kun pitkään viljanviljelyssä ollutta maata on otettu luomunurmea, viljaa ja palkokasveja sisältävään viljelykiertoon, peltojen kunto on parantunut. 

– Kalkituksia tehdään tarpeen mukaan. Peltojen pH:n on oltava 7, typensidonta ei toimi muuten. Tämä koskee myös vuokrapeltoja. Me ojitamme ja pidämme huolta myös vuokramaista. Ainoa oikea tapa on laittaa pelto ensin kuntoon. Soilfoodin PK hiventuhkalla aloitan uusien hallintaan tulevien maiden kunnostamisen. 

– Olemme tehneet pitkään kaikkemme peltomaan hyvinvoinnin parantamiseksi. Täydennysojituksista, syväjuurisista kasveista ja kalkituksista kaikki lähtee, minkä jälkeen aletaan hiomaan yksityiskohtaisemmin.  

– Soilfoodilla on hyvin luomuviljelyyn sopivia tuotteita. Soilfood Boost -lannoitteilla olen väkevöinyt lietteitä ja sitä on kokeiltu useammallekin kasville, sekä nurmelle että viljoille. Soilfoodin Boostit sopivat erittäin hyvin nautatilan tarpeisiin, koska naudan lietelanta on vähäravinteista. Boosteista saan myös kaliumia, jota nurmiviljelyssä erityisesti tarvitaan. 

Jaa

Lue myös