fbpx
Siirry pääsisältöön

Jari ja Merja Ilvessaaren 200 lypsävän ja kolmen robotin tilalta Kurikasta lähtee maitoa meijeriin 2,1 miljoonaa litraa vuodessa. Yrittäjäpariskunta on investoinut maidontuotantoon paljon: Vuonna 2003 rakennettua navettaa on laajennettu vielä kahteen otteeseen ja peltoalaa on kasvatettu nopealla tahdilla. Omaa peltoa on nyt 260 hehtaaria ja vuokrattua 84 hehtaaria. Kun viljelyalaa on kasvatettu koko ajan, on peltojen kunnostamista käytännössä jatkuvasti. Kalkitus ja varsinkin Soilfoodin Tehokalkin nopeavaikutteisuus on kivennäismaiden ja turvemaiden kunnostuksessa ollut a ja o.

– Meillä peltoviljely tukee karjataloutta. Jos lehmä ei syö tarpeeksi, tai riittävän hyvin, ei maitoakaan tule, kiteyttää isäntä Jari Ilvessaari. Rehuntuotannossa Ilvessaaren tilalla ollaan lähes omavaraisia. Vain rypsi ja täysrehu ostetaan muualta.

– Viljely on tehokasta ja kierto on pyritty pitämään yksikertaisena, Jari kertoo.

Nurmea on noin 170–180 ha ja loppu on viljalla, josta iso osa on ohra-kaura-seosta. Työtä on paljon ja isännän päätyö on navetassa. Käytännön- ja ajatustyötä pitää tehdä koko ajan tämän kokoisen karjan kanssa. Tilalla on neljä työntekijää; omat pojat ja yksi ulkopuolinen työntekijä navetassa, toinen peltotöissä.

Jari on ollut tyytyväinen Soilfoodin Tehokalkkiin, sen käytöllä melko yksinkertaisella tavalla pellot saavat kasvuvoimaa.
– Saan pidettyä pellot kunnossa yksinkertaisesti sen enempiä murehtimatta, Ilvesaari kiteyttää.

ilvessaaren tila

Soilfoodin Tehokalkki osa tehokasta viljelyä

Ilvessaaren viljelysmaat ovat pääasiassa kivennäismaita, hienoa hietaa. Ilvessaarella on myös viljelyssä entistä turvetuotannon, Vasikkanevan, aluetta noin 120 hehtaaria. Maa on siellä hienoa hietapohjaa, jonkun verran jopa savea. pH on ennen kalkitusta 5:n paikkeilla. Näille maille Soilfoodin Tehokalkki on erityisen hyvä startti, kun siinä on vielä fosfori mukana.

– Ilman kalkitusta entisillä turpeennostomailla ei kasvaisi yhtään mitään, Jari Ilvessaari sanoo ja toteaa, että samaa kasvutehoa saadaan kalkilla vähän köyhemmille maille, jotka ovat olleet muutoin heikommassa viljelyssä. Ensimmäisen kalkituksen jälkeen isäntä huolehtii peruskalkituksesta viiden vuoden välein.

– Pitkään vuokrattuna olleita lohkoja on saatettu olla kalkitsematta jopa 30 vuotta. Päätettävän nurmen pintaa levitettynä Soilfoodin Tehokalkin vaikutuksen huomaa heti seuraavan vuoden sadossa. Kasvukunnon paranemisen kalkituksen jälkeen näkee jo heti silmällä, isäntä kuvailee.

Tehokalkkia tulee Soilfoodilta tilalle 4–8 rekkakuormaa vuosittain. Pääasiassa kalkki levitetään syksyllä päätettävälle nurmille, jolloin nopeavaikutteisesta kalkista saa parhaan hyödyn. Levityksestä huolehtii urakoitsija Veljekset Mannila Oy.

Tilan satotasot ovat olleet hyvät. Nurmesta saatiin viimeksi 10 000 kg/ha kuiva-ainesatoa. Viljasta on saatu neljä tonnia pienin panoksin. Viljaa tarvitaan tilalla viljelykiertoon ja olkea pihattoon.

Pitkään vuokrattuna olleita lohkoja on saatettu olla kalkitsematta jopa 30 vuotta. Päätettävän nurmen pintaa levitettynä Soilfoodin Tehokalkin vaikutuksen huomaa heti seuraavan vuoden sadossa. Kasvukunnon paranemisen kalkituksen jälkeen näkee jo heti silmällä.

Lietteen ja Soilfoodin lannoitteiden lisäksi pelloille levitetään typpeä ja nurmille hiukan kalia. Kuivalantaa on levityksessä myös vähän. Lisäksi Ilvessaaren tilalla on levitetty Soilfoodin Ravinneseosta. Sen käyttöä helpottavat tilan etälietesäiliöt, joille tietkin ovat hyvässä kunnossa.

Soilfood Tehokalkit ovat erittäin hienojakoista kalkkia, jossa on pieni määrä, alle 10 % sammutettua kalkkia. Neutralointikyky on erittäin korkea ja kalkki on lähes kokonaan nopeavaikutteista. Tehokalkit sisältävät kasvinravitsemuksellisesti merkittäviä määriä fosforia, joka voidaan huomioida täysimääräisesti ravinnelaskennassa. Tehokalkin levityksen jälkeen ei tarvita fosforilannoitusta 2–5 vuoteen. Tehokalkki soveltuu sekä talvilevitykseen että sänkilevitykseen.

Berner logo

Soilfoodin kalkit valtakunnallisesti myös Viljelijän Berneriltä!
Soita 020 791 4040
tai katso alueelliset yhteystiedot >

Jaa

Lue myös