Siirry pääsisältöön

Kierrätyksen keinoin apua maan kasvukunnon parantamiseen

Finnamyl konserni ja Soilfood ovat ryhtyneet yhteistyöhön. Yhteistyöllä Finnamyl konserni haluaa parantaa tärkkelysperunan sopimusviljelijöidensä sadontuottopotentiaalia ja peltojen kasvukuntoa tarjoamalla viljelijöille niin Soilfoodin lannoitusratkaisuja kuin neuvontapalvelua maanparannukseen ja kasvukuntoon liittyvissä kysymyksissä. Sopimuksen myötä Soilfood taasen tulee jatkossa kierrättämään Finnamyl konsernin Kokemäen ja Lapuan tehtaiden tuotannosta syntyvät perunansolunesteestä haihdutetut orgaaniset ainekset takaisin pelloille levitettäviksi, luomuunkin sopiviksi, lannoitteiksi.

Finnamylin Kokemäen tehtaalla lannoitteeksi jalostettavaa orgaanista ainesta syntyy n. 7000 tonnia ja Lapuan tehtaalla 2 500 tonnia. Finnamylin ja Soilfoodin yhteistyösopimus kestää viisi vuotta ja se kattaa koko lannoitetuotannon. Soilfood hoitaa yksinoikeudella orgaanisen aineksen jalostuksen luomulannoitteiksi sekä niiden markkinoinnin ja myynnin. Tulevat lannoitteet markkinoidaan tuotenimillä Soilfood Boost NPK ja Soilfood Boost NPKS. Korkeiden kaliummäärien johdosta ne ovat osa Soilfoodin väkevien nestelannoitteiden tuoteperhettä.

Finnamylin viljelypäällikkö Kimmo Pusa näkee yhteistyön Satakunnan ja Pohjanmaan alueelle positiivisena ja tuotantoa kehittävänä mahdollisuutena. ”Tärkkelysperunan tuotannossa maan kasvukunnon ylläpitäminen on edellytys hyvien satojen muodostumiselle. Uskomme, että nyt aloitettavalla yhteistyöllä on merkittäviä positiivisia vaikutuksia sopimustuottajien satotasojen, sekä viljelyvarmuuden kehittymiselle”, Pusa toteaa.

Yhteistyön myötä Finnamylin sopimusviljelijöille aukeaa mahdollisuus hyödyntää Soilfoodin agronomista osaamista. Soilfood järjestää viljelijöille neuvontaa ja koulutusta maan kasvukunnon parantamiseen sekä opastaa myös tilakohtaisesti mm. maanparannus- ja viljelykiertosuunnitelmiin liittyvissä asioissa.

Uskomme, että nyt aloitettavalla yhteistyöllä on merkittäviä positiivisia vaikutuksia sopimustuottajien satotasojen, sekä viljelyvarmuuden kehittymiselle

Kimmo Pusa, Finnamyl Oy

Soilfoodin maatalousmyynnin johtaja Sampo Järnefelt muistuttaa, että viljelyhistorialla on iso merkitys kasvukunnon kehittämiseen. ”Tärkkelysperunalla pitkään olleilla pelloilla orgaanisen aineksen määrä voi olla monesti erittäin alhainen, mikä on selkeästi satopotentiaalia rajoittava tekijä.”, Järnefelt toteaa. ”Maan kasvukunnon parantaminen alkaa ongelmakohdat tunnistamalla. Kaikki pellot on mahdollista saada kuntoon sopivilla ratkaisuilla ja pitkäjänteisellä työllä. ”, Järnefelt jatkaa.

Soilfoodin järjestämät koulutukset alkavat tammikuussa 2019. Koulutuksista sekä tuotteista kiinnostuneiden toivotaan ottavan yhteyttä Soilfoodin aluemyyntipäälliköihin Aki Laaksoseen, 040 861 9668, tai Mika Maliniin, 040 836 3583.

Lisätietoja aiheesta antavat:

Sampo Järnefelt

Johtaja, maatalousmyynti

040 148 3545

sampo.jarnefelt@soilfood.fi

Kimmo Pusa

Viljelypäällikkö

040 166 2417

kimmo.pusa@finnamyl.fi

—–

Finnamyl konserniin kuuluvat Finnamylin tehdas Kokemäellä ja sen Lapualla toimiva tytäryhtiö Lapuan Peruna Oy. Finnamyl konserni valmistaa ja markkinoi perunatärkkelystä, sekä perunaproteiinia. Finnamyl prosessoi vuosittain n. 165 000 tonnia suomalaista perunaa. Finnamylin asiakkaita ovat tärkkelystä modifioiva teollisuus, elintarviketeollisuus ja kaupan keskusliikkeet. Konsernin liikevaihto on n. 22 miljoonaa euroa.

Soilfood Oy on Suomen suurin kierrätyslannoitteiden ja maanparannustuotteiden toimittaja, joka tuo ratkaisuja peltomaan sadontuottokyvyn ja viljelyn kannattavuuden parantamiseen sekä auttaa vähentämään viljelyn ravinne- ja hiilihävikkejä. Soilfood jalostaa sivuvirroista korkealaatuisia lannoite- ja maanparannustuotteita yhteensä noin 40 kumppanin kanssa.

Jaa

Lue myös

Mondi Powerflute Kuopio: ”Halusimme sivuvirran käsittelyyn läpinäkyvän kiertotalousratkaisun”

Suomalaisesta koivusta valmistuu Kuopiossa Mondi Powerfluten tehtaalla premium-kartonkia, josta merkittävä osa päätyy elintarvikkeiden, kuten hedelmien, pakkauksiin. Yhtä lailla alkutuotantoon päätyy tuotantoprosessin merkittävin sivuvirta, kuituliete. Soilfood jalostaa sen maanparannusaineeksi. Näin puun kaikki kuidut hyödynnetään tehokkaasti, ja jätettä syntyy vähemmän.