Siirry pääsisältöön

Viljelijäasiakkaiden toiveesta Soilfood on kehittänyt teollisuuden sivuvirroista valmistetun kasviperäisen orgaanisen raelannoitteen. Raelannoite sisältää runsaasti kaliumia ja se on suunniteltu orgaanisten lannoitteiden täydennyslannoitteeksi.

– Olemme keränneet asiakaspalautetta ja todenneet, että asiakkaamme haluavat valikoimiimme lannoitteen, jonka voi levittää kylvölannoittimella kylvön yhteydessä ja jolla saa esimerkiksi täydennettyä jo olemassa olevien tuotteidemme ravinnemääriä, Soilfoodin maatalousmyynnin johtaja Sampo Järnefelt toteaa.

Kehitystyö aloitettiin viime syksynä. Lannoitteen koostumus ja kestävyys ovat olleen kehitystyön kulmakivet. Raelannoitteen käytettävyyttä on testattu useilla eri kylvölannoittimilla ja tulokset ovat olleet erinomaiset. – Raelannoite kulkee koneiden vantaissa hyvin, Soilfoodin tutkimus- ja kehityspäällikkö Ossi Kinnunen kertoo. – Teimme myös varastointikokeita ja niiden perusteella raelannoite kestää myös varastointia, eikä tuote ime kosteutta, kunhan se säilytetään ehjässä suursäkissä.

Kaliumpitoinen lannoite vahvistamaan kasvustoja

Soilfoodin uusi raelannoite kantaa nimeä SOILI ja se sisältää runsaasti kaliumia ja rikkiä ja sopii siksi erinomaisesti käytettäväksi muiden Soilfoodin tuotteiden rinnalla. – Laadukas sato edellyttää 100 kg kaliumia hehtaaria kohden ja varsinkin kaliumköyhillä kivennäismailla kasvuston kaliumin saanti saattaa jäädä vajaaksi. Kaliumin tärkeys kasviravinteena on tullut sään ääriolosuhteita kestävien kasvustojen myötä konkreettisesti esille viime vuosina, maatalousmyynnin johtaja Sampo Järnefelt kiteyttää.

– Yksi Soilfoodin tavoitteista on parantaa viljelyn kannattavuutta ja lohkojen kasvukuntoa. Siksi myös kaliumlannoitus on tärkeää ja haluamme kehittää siihen mahdollisimman helpon ja vaivattoman ratkaisun, Järnefelt kertoo. Järnefelt näkee tuotteen soveltuvan monen tilan lannoitustarpeisiin. Raelannoite soveltuu käytettäväksi niin luomutuotannossa kuin tavanomaisessa tuotannossa. SOILI–raelannoitteen kaliumin kilohinta vertautuu tavanomaisessa tuotannossa käytettävän kaliumsulfaatin hintaan.

Tuotekehitystä asiakkaiden palautteisiin perustuen

Raelannoitetta on tuotettu kevääksi pilottierä, jota on pieni määrä saatavilla. Syksyllä myyntiin tulee rajoitettu määrä syyskylvöille ja vuoden 2020 kasvukautta silmällä pitäen.

– Asiakaskyselyidemme perusteella uudelle orgaaniselle raelannoitteelle on Suomen lannoitemarkkinoilla kysyntää. Koska haluamme kehittää toimintaamme vastaamaan asiakkaiden toiveita, kehitimme SOILI:n, Kinnunen kertoo ja iloitsee onnistuneesta tuotekehitysprojektista. -Raelannoitteen resepti on tietenkin salaisuus, mutta Kinnunen paljastaa, että tuotteessa on hyödynnetty elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. -Olemme jo suunnitelleet tekevämme koe-erät myös typpipitoisesta raelannoitteesta, Kinnunen väläyttää Soilfoodin tulevaisuuden suunnitelmia.

Lisätietoja

Ossi Kinnunen

Tutkimus- ja kehityspäällikkö

040 051 6929

ossi.kinnunen@soilfood.fi

Sampo Järnefelt

Johtaja, maatalousmyynti

040 148 3545

sampo.jarnefelt@soilfood.fi

Jaa

Lue myös

Mondi Powerflute Kuopio: ”Halusimme sivuvirran käsittelyyn läpinäkyvän kiertotalousratkaisun”

Suomalaisesta koivusta valmistuu Kuopiossa Mondi Powerfluten tehtaalla premium-kartonkia, josta merkittävä osa päätyy elintarvikkeiden, kuten hedelmien, pakkauksiin. Yhtä lailla alkutuotantoon päätyy tuotantoprosessin merkittävin sivuvirta, kuituliete. Soilfood jalostaa sen maanparannusaineeksi. Näin puun kaikki kuidut hyödynnetään tehokkaasti, ja jätettä syntyy vähemmän.