Siirry pääsisältöön

Tänään 11.9.2019 Kauppalehti julkaisi kirjoituksen, joka käsitteli Soilfoodin välivarastoa ja siihen liittyvää keskustelua. On positiivista huomata, että media todella selvittää ympäristöasioita ja on kiinnostunut faktoista. Jatkakaa hyvää työtä! Toivotamme toimittajan myös lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan teollisuuden sivuvirtojen hyötykäyttöön ja maaperän elinvoimaa lisäävään maatalouteen.

Kauppalehden juttu tosin jättää monta asiaa varjoonsa. Haluan tällä vastineella kertoa ja oikaista mahdollisia syntyneitä väärinkäsityksiä. Lisäksi Kauppalehden kirjoituksessa metsäyhtiö ja työntekijämme ovat mielestämme asiaankuulumattomasti liitetty matkailuyrittäjän mielipiteestä kertovaan juttuun. Harmittaa molempien puolesta.

Kaikki lähtee arvoista

Itselleni Soilfoodin arvoista tärkeimmät ovat rehellisyys ja ekologisuus. Rehellisyys tarkoittaa minulle sitä, että vastaan kaikesta Soilfoodin toimintaan liittyvästä henkilökohtaisesti – omalla nimelläni ja kasvoillani. Ensinnäkin, sovitusta pidetään kiinni. Toiseksi toimintamme tulee olla korkealaatuista millä tahansa mittarilla mitattuna ja kun se ei toteudu, niin virheistä pitää ottaa opiksi. Meillä rehellisyys lävistää organisaation ja toimii pohjana johtamiselle, meidän tuottamille palveluille ja valmistamillemme tuotteille.

Ekologisuus taas tarkoittaa sitä, että toimintamme seurauksena vähennämme asiakkaidemme sekä työntekijöiden ympäristövaikutuksia. Meillä mm. firman autot kulkevat biokaasulla, me pyrimme välttämään lentämistä, kokousmatkat teemme kimppakyydeillä, eikä meillä koskaan jätetä ruokahävikkiä. Tuotteet parantavat maaperän elämää ja biodiversiteettikisassakin meidät on palkittu. Soilfoodin toiminta kompensoi viime vuonna 2400 suomalaisen päästöt ja me raportoimme toimintamme vaikutuksista kestävyyteen vuosittain. Ja nämä ovat asioita, joiden eteen pitää tehdä töitä. Ja siksi ekologisuus on myös keskeisiä arvojamme.

Soilfoodin toiminta kompensoi viime vuonna 2400 suomalaisen päästöt ja me raportoimme toimintamme vaikutuksista kestävyyteen vuosittain. Ja nämä ovat asioita, joiden eteen pitää tehdä töitä. Ja siksi ekologisuus on myös keskeisiä arvojamme.

Kirjoituksessa mainittiin nykyisen Teollisten palveluiden johtajamme edeltävästä työurasta Metsä Groupilla eli nykyisellä asiakkaallamme. Teollisten Palveluiden Johtaja on aloittanut tehtävässään keväällä 2018, ja hän siirtyi tehtävään ympäristöpäällikön paikalta. Tämä firma on ollut kumppanimme jo vuodesta 2016 ja teemme yhteistyötä usealla eri tehtaalla Suomessa.

Eli työntekijämme ovat olleet ennen meitä muualla töissä. On tärkeää ymmärtää asiakkaidemme liiketoimintaa ja eritoten, kuinka voisimme tuottaa siihen lisäarvoa.

Toimintamme ei ole jätehuoltoa, eivätkä raaka-aineemme tai tuotteemme ole jätettä.

Seuraamme tietysti sekä raaka-aineiden että tuotteiden laatua. Meillä on ISO9001-laatujärjestelmä käytössä. Tuotteidemme laatua seurataan lannoitevalmistelain velvoitteiden sekä omien lakia tiukempien laatuvaatimustemme mukaisesti. Meillä on oma laboratorio Viikin toimipisteessä, jonka lisäksi käytämme ulkopuolista laboratoriota vahvistamaan tuotteiden laadun. Esimerkiksi pelkästään heinäkuun aikana analysoimme yli 350 analyysiä koskien tuotelaatua.

Lisäksi haluamme korostaa, että tässä mielettömässä tuhlauksen kulttuurissa emme mielellämme käytä sanaa ”jäte”. Kyse on sivuvirroista, jotka tulisi hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Mikäli emme tee näin, maapallo ja ihmiskunta ovat suuressa pulassa nopeammin kuin arvaammekaan.

Varastointi on vaatimusten mukaista

Kauppalehden kirjoituksessa on esitetty eri näkökulmia Soilfoodin Forssassa sijaitsevan varaston vaikutuksista ympäristöön. Haluamme muistuttaa, että emme ole varastoineet Forssassa jätettä vaan sivutuotteesta jalostettua luomulannoitetta ja puun kuorta. Ja kun kyse on lannoitetuotteesta ei valmiin tuotteen varastointi vaadi ympäristölupaa.

Soilfood on vuokrannut Forssan kaupungilta välivarastokentän. Naapuri teki noin vuosi sitten valituksen varaston hajuhaitasta ja vetosi toimintamme vaativan ympäristöluvan, vaikka lannoitetuotteen välivarastointi ei vaadi ympäristölupaa jätelain, ympäristönsuojelulain tai lannoitevalmistelain perusteella. Forssan kaupunki antoi myös Soilfoodille määräyksen vähentää varastoinnin hajuhaittaa.

Valituksen ja kaupungin määräyksen seurauksena peitimme auman välittömästi ja hajuhaitta poistui. Tämän lisäksi kesän 2019 aikana kenttä on tyhjennetty kyseisestä lannoitteesta. Olemme pahoillamme, että lannoitteesta aiheutui hetkellinen hajuhaitta ja välittömästi tästä tiedon saatuamme ryhdyimme toimenpiteisiin, joilla hajuhaitta päättyi. Tämän on todennut myös kentän vuokranantaja, Forssan kaupunki, sekä alueen muut naapurit.

Olemme pahoillamme, että lannoitteesta aiheutui hetkellinen hajuhaitta ja välittömästi tästä tiedon saatuamme ryhdyimme toimenpiteisiin, joilla hajuhaitta päättyi. Tämän on todennut myös kentän vuokranantaja, Forssan kaupunki, sekä alueen muut naapurit.

Kauppalehden kirjoituksessa oli mainittuna lannoitteen roskat ja epäpuhtaudet. Luomulannoite on seulottu ennen Forssan varastointiin toimittamista, jolloin mitään epäpuhtauksia ei varastoitavassa tuotteessa tulisi olla. Roskat ovat päätyneet varastoon meistä riippumattomista syistä ja olemme siivonneet ne pois niiden ilmettyä. Meille tämä teettää käsityötä, jonka toki teemme, jotta tuotteidemme laatu on kunnossa.

Soilfood ja vastuullisuus

Soilfood vastaa omasta toiminnastaan ja me teemme parhaamme, että sivutuotteet hyödynnetään mahdollisimman kestävällä tavalla ympäristön kannalta. Soilfoodin ja Envor Groupin yhteistyö koskee Envor Groupin Forssan biokaasulaitoksen jäännöstä, joka on Ruokaviraston mukaisesti luomuviljelyyn sopiva lannoitetuote ja yksi tuote 40 tuotteen joukossa. Meidän intohimomme on vastuullinen ja ekologinen liiketoiminta, jolla voidaan ratkoa ympäristöongelmia – mitä enemmän sivuvirtoja saamme laadukkaasti hoitoomme, sitä parempi.

Meidän intohimomme on vastuullinen ja ekologinen liiketoiminta, jolla voidaan ratkoa ympäristöongelmia – mitä enemmän sivuvirtoja saamme laadukkaasti hoitoomme, sitä parempi.

Ravinteiden kierrätys ja kiertotalous on hyödyllisiä kasoja, logistiikkaa, ennen kaikkea osaamista ja hajautettua jalostamista, paikallista, ja kyllä, hyvin uudenlaista liiketoimintaa. Ja joskus se haisee, ei kuvainnollisesti vaan kirjaimellisesti.

Eljas Jokinen

Toimitusjohtaja

040 703 1442

eljas.jokinen@soilfood.fi

Jaa

Lue myös

More information

Close