fbpx
Siirry pääsisältöön

Kevät lähti kovalla kohinalla käyntiin.

Omalla tilalla Mynämäen Vuoloisissa päästiin juurikkaan kylvöille suotuisissa olosuhteissa. Pohjalla oli viime syksynä tehty rakennekalkitus ja keväällä vedettiin Soilfood Boost NPKS -tuotetta peltoon, jotta lohkon kaliumlannoitus saatiin turvattua. Sokerijuurikashan käyttää kaliumia paljon. Omalla lohkollani kaliumtaso oli huononlainen, täten Wisun taulukko näytti lannoitustarpeeksi noin 300 kg K/ ha.(!)

Kuva sokerijuurikkaasta. Soilfood Boostit mahdollistavat korkeat satotasot ja varmistavat kalium-lannoituksen.
Kuva sokerijuurikkaasta. Soilfood Boostit mahdollistavat korkeat satotasot ja varmistavat kalium-lannoituksen.

Kalium näyttelee merkittävää roolia kaikilla viljelykasveilla, sillä sääteleehän se nestejännitystä ja kasvin stressinsietokykyä. Kun mietimme kasvukautta 2018, muistaa jokainen sen olleen todella kuiva. Kuitenkin vuosi 2017 oli taas todella kostea. Omat maani ovat pääosin hietamoreeni- ja hiesusavimaita. Kaliumhan on ravinteena erittäin herkästi huuhtoutuva ja varsinkin kevyillä mailla, joilla orgaaninen aines on intensiivisen viljelyn myötä vähentynyt, ei kaliumille ole sitoutumispaikkoja.

Kaliumhan on ravinteena erittäin herkästi huuhtoutuva ja varsinkin kevyillä mailla, joilla orgaaninen aines on intensiivisen viljelyn myötä vähentynyt, ei kaliumille ole sitoutumispaikkoja.

Palataanpa vuoteen 2017. Voidaan muistaa tämän olleen erittäin sateinen ja keveiltä maalajeilta huuhtoutui paljon kaliumia. Kun tämän perään tulee kuiva vuosi, ja jos kaliumlannoituksesta on tingitty, aiheuttaa se varmasti haastetta kasville turvata sadontuottokyky stressaavissa olosuhteissa.

Entäs se maanrakenne…? Viljelyn perusedellytys on hyvärakenteinen maa, jossa on eloperäistä ainesta ja joka varastoi ja läpäisee vettä. Maan rakenne kuormittuu erikoiskasveilla suhteellisen paljon, sillä ajetaanhan raskailla korjuukoneilla pellolla ja vieri vierestä.

Onko mitään sitten tehtävissä? On. Ja paljonkin. Ensinnäkin viljelykierron avulla voidaan vähentää kasvinsuojelunkuluja ja parantaa satotasoa. Hyötyä tulee siis kustannussäästönä ja parempana tuottona. Hyvärakenteisessa maassa kasvi saa annetut panokset kasvuunsa. Kasvi kasvaa kohisten ja kaikki edellytykset hyvään satoon ovat olemassa.

Voi kunpa maanviljelys olisi yksinkertaista, mutta ei se ole. Se on monenmuotoisten ja- laisten eliöiden kokonaisuus, jossa ylintä valtaa käyttää itse maanviljelijä. Pidetään huoli pienemmistä – myös pellolla.

Mukavaa ja antoisaa sadonkorjuukautta!

Kirjoittaja viljelee jurttia ja tärkkiperunaa tilallaan Mynämäellä ja toimii Soilfoodin maatalousmyynnin aluemyyntipäällikkönä.

Aki Laaksonen

Maatalousmyynti; Läntinen Varsinais-Suomi, Satakunta, Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa

040 861 9668
aki.laaksonen@soilfood.fi

Jaa

Lue myös